Posle skoro dvomesečne zimske pauze poslanici Skupštine Srbije vratiće se danas u parlament. Jedina tačka dnevnog reda vanrednog zasedanja je rasprava u načelu o Predlogu zakona o parlamentu, koji reguliše aktivnosti zakonodavnog doma, ali i njegovu nadzornu i predstavničku ulogu.

Predlagač zakona je 128 poslanika Za evropsku Srbiju, G17 plus, SPS-JS-PUPS. Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović najavljuje efikasne mere protiv neaktivnih poslanika.

Da li će opozicija nakon usvajanja zakona morati da pomaže vlasti u obezbeđivanju kvoruma?

– Opozicija neće morati da daje kvorum, ali prisustvo i učešće u radu je obaveza po već postojećem Poslovniku. Poslanici koji su na stalnom radu u parlamentu, a tri dana ne daju kvorum, odnosno ne prijave svoje prisustvo, po Zakonu o radu gube status zaposlenog, ali ne i status poslanika. To nije ništa novo, uostalom i vama ako ne dođete tri dana na posao prestaje radni odnos.

Kada će biti donet novi poslovnik o radu?

– Novi poslovnik će biti donet u roku od četiri meseca nakon stupanja na snagu novog zakona o skupštini, a on će regulisati niz procedura vezanih za sprovođenje zakona, tačnije njime će biti regulisana prava i dužnosti parlamentaraca i stručnih službi.

Da li će poslovnikom biti regulisan i odnos medija i poslanika, budući da se pominje donošenje „akta o medijima“?

– Planirano je da novi poslovnik predvidi način i mogućnost komunikacije s medijima, kao i podizanje tog odnosa na viši nivo.

Kada počinje redovno zasedanje i šta će se prvo naći na dnevnom redu?

– Redovno zasedanje počinje u utorak, 2. marta i na prvoj sednici naći će se, između ostalog, carinski i poreski zakoni. Ta sednica neće biti preduga i trudićemo se da radimo u skladu s poslovnikom, odnosno od 10 do 18 sati i kad god je to moguće, ali ne petkom i ne ponedeljkom.

Odbor za ustavna pitanja nije predložio kandidata za poverenika za ravnopravnost, a lider LDP Čedomir Jovanović optužuje vas i SPS da za to snosite krivicu?

– Kandidat LDP nije ispunjavao formalne uslove, a u to kako je Jovanović doživeo sednicu Odbora ja ne mogu da ulazim. Jedino mogu da kažem da njegove optužbe nisu zasnovane ni na jednoj jedinoj činjenici.

Da li u toj optužbi lidera LDP vidite deo negativne kampanje protiv SPS, koju ste spominjali i povodom pisanja o putovanju Žarka Obradovića na Kubu?

– Radi se o onim interesnim grupama koje žele da naruše koheziju vlade i zato idu na napade na pojedine subjekte te vlade. U poslednje vreme učestali su napadi na članove SPS. Mislim da su rezultati na lokalnim izborima nešto što se ne dopada upravo onima koji namerno stvaraju negativan publicitet o socijalistima.

Koje su to interesne grupe?

– Ne poznajem ljude iz interesnih grupa, ali osećam njihovo delovanje i to osećaju i građani Srbije.

Da li će, shodno nekim najavama, stranke vladajuće koalicije zauzeti različite stavove oko rezolucije o Srebrenici?

– Nema sumnje da ćemo u parlamentu osuditi zločin u Srebrenici i da će rezolucija biti doneta. Potrebno je da se osude svi zločini, ali u fokusu naše pažnje je sada Srebrenica.

Da li će SPS glasati za rezoluciju ukoliko u tekstu bude spomenut genocid?

– Kada budemo videli tekst odlučićemo, ali ono što je jasno jeste da ćemo osuditi taj zločin.

Da li SPS učestvuje u pisanju rezolucije?

– Pisanje je forma, a radi se o nekoliko rečenica. Nije problem u pisanju, već u tome da se obezbedi što veći broj poslanika koji će glasati za rezoluciju i na taj način poslati poruku i građanima Srbije i građanima Balkana da se svi zločini moraju osuditi, kao i zločin u Srebrenici kao jedan od najgnusnijih u novijoj istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari