Srbija je spremna za otvaranje još najmanje četiri poglavlja u pregovorima o pridruživanju EU, a postoji mogućnost da zvanični Brisel tokom ove jeseni da zeleno svetlo za otvaranje nekoliko poglavlja.

Ipak, izvesnije je da će se to dogoditi uoči novogodišnjih praznika, kažu za Danas nezvanično izvori iz Brisela.

Večernje novosti objavile su da Beograd očekuje da bi tokom slovenačkog predsedavanja EU do kraja godine moglo da bude otvoreno „još najmanje pet poglavlja, odnosno poglavlja 5 (javne nabavke), 25 i 26 (nauka i obrazovanje), 20 (preduzetništvo) i 29 (carinska unija)“. Kako za Danas nezvanično navode izvori iz Brisela, pored navedenih poglavlja, „postoje šanse“ da bude otvoreno i poglavlje 13 (ribarstvo).

Prema rečima naših sagovornika, budući da ta poglavlja nisu u direktnoj vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja, postoji mogućnost da budu otvorena i pre nastavka briselskih pregovora Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou, odnosno već ovog meseca, ali „realnije je da budu otvorena krajem decembra“. Izvori Danasa takođe tvrde da aktuelne trzavice Srbije i Hrvatske „ne bi trebalo da značajnije utiču na tempo otvaranja narednih pregovaračkih poglavlja“.
Podsetimo, prva dva poglavlja u pregovaračkom procesu Srbije sa EU otvorena su 14. decembra 2015, na međuvladinoj konferenciji u Briselu, čime je započeta nova etapa u evrointegracijama. Tada je otvoreno poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, i poglavlje 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i ljudska prava i smatraju ključnim u procesu evrointegracije, otvorena su 19. jula, nakon višemesečnih nedoumica da li će to biti učinjeno imajući u vidu protivljenje Hrvatske.

Podrška Slovačke

Miroslav Lajčak, ministar spoljnih poslova Slovačke, koja trenutno predsedava EU, u nedavnoj čestitki Aleksandru Vučiću na reizboru na premijersku funkciju istakao je da je slovačko predsedavanje definisalo proširenje kao jedan od svojih prioriteta. Lajčak je ocenio da je „na osnovu uspešnih reformskih mera u državnoj upravi, privredne stabilizacije, napretka u dijalogu sa Prištinom i otvaranja ključnih pregovaračkih poglavlja, Srbija postala jedan od lidera zemalja kandidata za članstvo u EU“.

Susret sa komesarkom‘]

Kako je saopšteno iz vlade Srbije, premijer Vučić treba danas da se sastane sa komesarkom EU za transport Violetom Bulc. Tema sastanka nije saopštena, ali se pretpostavlja da će biti reči o infrastrukturnim projektima za Zapadni Balkan, koji se sprovode u okviru Berlinskog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari