Otvaranje poglavlja Srbiji ubrzano na Samitu 1Foto: Fonet

Da nije bilo Samita lidera zapadnog Balkana u Parizu moguće je da se pregovori u vezi sa otvaranjem poglavlja 23 i 24 u evropskim integracijama Srbije ne bi tako brzo okončali, odnosno da bi trajali duže.

To je izjavila Marina Jovićević iz Ministarstva spoljnih poslova na javnoj debati u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji – „Posle Pariskog samita EU i Zapadni Balkan“. U debati su učestvovali i Majkl Davenport, šef delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasadorka Francuske u Beogradu Kristina Moro, kao i Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, koji su zajedno zaključili da je potvrda namere o proširenju Evropske unije i za ostvarenjem cilja o punopravnim članstvom država regiona – najznačajniji događaj sa pariškog samita.

Ambasadorka Francuske u Beogradu istakla je da je nakon samita u Berlinu i Beču sada jasno da ovakva inicijativa povezivanja zemalja država regiona nije samo nastavak dijaloga već i i konkretna realizacija postignutih dogovora i projekata.

– Samit je bio prilika da se neke stvati jasnije kažu – da posledice Bregzita nemaju uticaja evrointegracije zapadnog Balkana – rekla je Moro.

Prema njenim rečima, tokom samita je stigla i dobra vest od strane hrvatskih zvaničnika da je postignut dogovor o otvaranju poglavlja 23 i 24, što je doprinelo značajnosti događaja.
Moro je podsetila i na potpisivanje sporazuma o otvaranju regionalne kancelarije za saradnju mladih, što je, kako je rekla, bila ideja premijera Srbije i Albanije Aleksandra Vučića i Edija Rame. Ona je navela da se u narednim godinama očekuje realizacija dosta projekata na toj pozitivnoj agendi za mlade.

Majkl Davenport je istakao je pariski samit bio prilika da se potvrdi opredeljnost EU za daljim proširenjem, a kao posebno značajno pored ekonomskih projekata, istakao je i događaj obelodanjivanja odluke da se Srbiji otvore poglavlja 23 i 23 i projekat povezivanja mladih.

Marina Jovićević, pomoćnica ministra spoljnih poslova istakla je da ne bi trebalo prenebregnuti i činjenicu da su teme samita bile i migracije, terorizam i borba protiv ekstremizma, odnosno da su zemlje zapadnog Balkana dosta učinile na tom polju. Prema rečima Jelice Minić, pariski samit je uspeo da amortizuje sve strahove i zabrinutosti o sudbini proširenja EU nakon Bregzita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari