Otvaranje tri poglavlja moguće u novembru ili decembru 1Foto: Bojan Cvejić

Evropska komisija je, kao što je poznato, promenila dinamiku u objavljivanju izveštaja o napretku država ka članstvu u EU.

Tako da će umesto ove jeseni dokument sa ocenama reformi sprovedenih u Srbiji i drugim zemljama koje teže prijemu u „evropsku porodicu naroda“, biti objavljen tek u proleće 2018, ali Brisel nastavlja da prati situaciju na Zapadnom Balkanu, komentarišu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova u sedištu EU. Naši sagovornici navode da će EK, između ostalog, uskoro u Tirani organizovati regionalnu konferenciju o slobodi medija, kao da je za narednu sedmicu planiran sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija.

„Sastanak koji se organizuje 13. i 14. septembra tokom plenarne sednice Evropskog parlamenta u Strazburu smatra se značajnim, budući da se srpski i evroposlanici nisu sastajali mesecima unazad. Taj susret odlagan je zbog izbora u Srbiji i oslobađajuće presude koju je sud u francuskom gradu Kolmaru izrekao Ramuša Haradinaju. Zbog neizručenja Haradinaja Srbiji, poslanici iz Beograda nisu želeli da u maju putuju u Strazbur, takođe u Francuskoj, gde se održavaju sastanci sa EP“, objašnjavaju izvori Danasa.

Poznavaoci prilika nezvanično ocenjuju da je „najrealniji rok“ za otvaranje novih poglavlja u pregovorima o pridruživanju Srbije Unije „novembar ili decembar“. „Očekuje se da najpre u septembru Beograd i Priština, u skladu sa obećanjem datom visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini, primene ranije postignut sporazum o pravosuđu, kao i da u oktobru u nastavku briselskog dijaloga budu definisane teme za narednu fazu razgovora, koju mnogi u Briselu smatraju odlučujućom za rešavanje kosovskog pitanja. Nakon toga, u novembru ili decembru, moguće je otvaranje novih poglavlja“, ističu oni. Podsetimo, ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je nedavno da očekuje da do kraja godine budu otvorena tri poglavlja iz domena ekonomije – poglavlje 6, koje se bavi kompanijskim pravom, poglavlje 30, koje reguliše ekonomske odnose sa inostranstvom, kao i poglavlje 33, koje se odnosi na budžetske i finansijske odredbe.

„Pozitivan poen“

Šef srpske diplomatije je prekjuče na forumu održanom na Bledu ocenio da je „EU u ovom trenutku potreban pozitivan poen – a gde će ga ostvariti, šta će to pozitivno EU uraditi i gde, uopšte, može da ima pozitivan poen – mislim jedino ovde u našem regionu, zato je značajno da se nastavi proces proširenja“. „Ili ćemo ući u EU, ili ćemo se pridružiti EU, ili će ona nama. Nadam da ćemo ući u EU pre nego što se raspadne“, ocenio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari