Otvoreni parlament zahteva povlačenje Kodeksa ponašanja narodnih poslanika 1Narodna skupština Republike Srbije Foto: Bojan Cvejić

Otvoreni parlament zahteva povlačenje predloga Kodeksa ponašanja narodnih poslanika iz procedure jer, kako su objasnili u današnjem saopštenju, preti da postane još jedno sredstvo za obračun sa političkim neistomišljenicima, umesto instrument koji bi jačao parlamentarni integritet, vladavinu prava i poverenje građana. 

„Analiza aktuelnog predloga Kodeksa, koji je uradio tim Crtine inicijative Otvoreni parlament, pokazuje da nedostaje usklađenost sa međunarodnim standardima u poređenju sa predlogom iz 2014. godine, kao i da su izbačene ključne odredbe koje bi doprinele suštinskoj primeni Kodeksa i promeni ponašanja poslanika“, navodi Otvoreni parlament.

Iz organizacije ističu da, ukoliko ovakav tekst Kodeksa bude usvojen, on neće poslužiti borbi protiv korupcije i zaštiti javnog interesa.

„U odnosu na nacrt iz 2014. godine, predlog koji je ušao u skupštinsku preceduru ne predviđa da je za sprovođenje Kodeksa odgovoran Etički savet, telo koje bi činili poslanici iz više odbora i najmanje jedan predstavnik opozicije, već je sada predloženo da se o tome stara Administrativni odbor. Dodatno, uvodi se mogućnost da podnosilac prijave odgovara za kršenje Kodeksa, ukoliko Odbor utvrdi da je prijava neosnovana i usmerena ka političkoj diskreditaciji drugog poslanika. Kriterijumi za utvrđivanje neosnovanosti i namere za političku diskreditaciju ostaju nedefinisani, što ostavlja prostor za diskreciono tumačenje i zloupotrebe u cilju obračunavanja sa političkim protivnicima“, stoji u saošštenju.

Iz Otvorenog parlamenta ističu i da je u današnjem predlogu izbačena kazna u vidu javnog izvinjenja poslanika, kao i obaveza obaveštavanja javnosti o odlukama i kaznama na plenarnoj sednici.

„Nejasno je kako je ova verzija Kodeksa izgubila upravo ono što su bili standardi međunarodnih organizacija sa kojima Srbija sarađuje, poput OEBS-a i Saveta Evrope, a nije poznato ni kada je i kako Radna grupa menjala nacrt iz 2014. godine i koga je pritom konsultovala“, zaključio je Otvoreni parlament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari