Ozbiljni pregovori se vode iza kulisa 1Foto: Fonet/ AP

Ukoliko se Sjedinjene Američke Države uključe u narednu fazu briselskih pregovora Beograda i Prištine, i Rusija će, gotovo izvesno, isto učiniti, i jedni i drugi trenutno „ispituju teren“ za nastavak procesa rešavanja kosovskog pitanja…

… kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova, komentarišući sutrašnji dolazak zamenika državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Vesa Mičela u Beograd. Mičel je juče u Prištini demantovao medijske tvrdnje da je Amerika pripremila „kosovski paket“.

Prema rečima naših sagovornika, iza kulisa se „vode ozbiljni pregovori Rusa i Amerikanaca o smirivanju tenzija u njihovim međusobnim odnosima, što bi moglo da se dvojako odrazi na Srbiju i Zapadni Balkan u celosti“.

„Eventualno poboljšanje odnosa Rusa i Amerikanaca moglo bi da bude pozitivna vest za Srbiju, uključujući lakše rešavanje kosovskog pitanja, ali ne treba ni isključiti mogućnost da se, žargonski rečeno, dve velike sile utale, što bi značilo popustljiviji stav Amerike prema ruskim interesima u Srbiji, i u tom slučaju Srbija bi mogla da bude na gubitku“, tvrde izvori Danasa.

Kada je o narednoj fazi briselskih pregovora reč, diplomate nezvanično tvrde da su „velike šanse da u razgovorima kao posmatrači budu angažovani posmatrači i Moskve i Vašingtona“.

„Američki plan za Kosovo je spekulacija i kreativno novinarstvo“, izjavio je juče u Prištini Ves Mičel, koji se sastao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem. „Nisam došao ovde da obelodanim bilo kakav specifičan plan već sam došao da se angažujem sa Kosovom i Srbijom za njihovu zajedničku budućnost, kako bi razgovarali o dijalogu i o njihovom zajedničkom evropskom putu kao države Zapadnog Balkana i pozdravljam takve diskusije“, izjavio je on na konferenciji za novinare, prenosi FoNet.

Odgovarajući na pitanje da li SAD vide porast ruskog uticaja, posebno na sever Kosova, Mičel je naveo: „Vidimo da Rusija igra sve destruktivniju ulogu u većem delu Balkana, podrivajući rad demokratskih institucija. Bili smo jasni u našim razgovorima sa Rusima da to nije ni u njihovom interesu, ali ni u interesu naroda ovog regiona.“ Istakao je i da SAD podržavaju transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage i da će nastaviti da pružaju podršku Prištini u tom domenu. Kako je istakao: „Naši prijatelji u Beogradu su upoznati sa pozicijom SAD i to ću da ponovim i tokom posete Beogradu.“ Američki zvaničnik je objasnio da ta transformacija treba da se desi putem ustavnih promena.

Ves Mičel se juče u Prištini sastao i sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem i predstavnicima NVO sektora.

Podsetimo, Novosti su objavile u kontekstu posete Vesa Mičela da su SAD spremile specijalni „kosovski paket“ koji predviđa šira izvršna ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština, članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, odnosno UN i ulazak Srbije u EU. Prema mišljenju istoričara i analitičara Dragomira Anđelkovića, „više se radi o opipavanju pulsa Srbije nego o konkretnoj ponudi“, a dolazak Mičela treba tumačiti, pre svega, kao „pokazatelj da su se Amerikanci ponovo aktivirali u ovom regionu“.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, ocenjuje za Danas da je reč o važnoj poseti jer „prvi put dolazi predstavnik Trampove administracije“.

– Biće to pre svega trenutak upoznavanja sa svim ključnim zvaničnicima u Beogradu, konstatuje naša sagovornica.

U Beogradu i sa liderima opozicije

Vens Mičel će danas posetiti Skoplje, a sutra će se u Beogradu sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i liderima opozicije. U Beogradu će se sastati i sa liderima opozicije, prema našim informacijama, sa Draganom Đilasom, Sašom Jankovićem, Vukom Jeremićem i Draganom Šutanovcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari