Pacoli u pregovorima traži pomoć Albanije 1Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli zatražio je u razgovoru sa albanskim šefom diplomatije Ditmirom Bušatijem da se i Albanija uključi u dijalog Kosova i Srbije, prenosi RTK na srpskom jeziku.

„Tražio sam sam da Albanija ne sedi skršenih ruku u ovom procesu, već da bude sastavni deo našeg cilja. Naš cilj je dijalog sa Srbijom. Albanija treba da bude prisutna – ako mogu EU i SAD, zašto ne Albanija“, rekao Pacoli koji je sa Bušatijem razgovarao o završnoj fazi dijaloga između Kosova i Srbije.

Naglašavajući kako Priština ove godine „čini napore da Kosovo dostigne svoj cilj“ Pacoli je rekao kako „u tom smislu Kosovo i traži podršku Albanije“.

Pacoli je najavio da će sa Bušatijem otputovati u NJujork, na zajedničke sastanke o liberalizaciji viza, a Bušati je izjavio da će Albanija podržati Kosovo u tom procesu.

„Siguran sam da će se ovaj izazov prevazići, i da će Kosovo biti uključeno na belu šengensku listu. Sada više nema izgovora da se ne završi ovaj proces“, ocenio je Bušati.

U razgovoru dvojice ministara konstatovano je da što pre treba postići konačan sporazum koji, po njihovom mišljenju, „ne bi trebalo da ugrozi teritoriju Kosova“.

„Ja sam tražio od albanske strane da ne stoji skrštenih ruku, da nam pomogne. Albanija može mnogo da doprinese“, naglasio je Pacoli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari