"Pad Vučićeve vlasti i raspad SNS" 1Foto: FoNet/Božidar Petrović

Predstavnici opozicionih stranaka optimistični su u svojim očekivanjima za narednu godinu. Oni tokom 2017. očekuju najpre pobedu svojih kandidata na predstojećim predsedničkim izborima, uz vrlo prljavu kampanju vladajućih stranaka.

To bi prema njihovim predviđanjima trebalo da bude uvod u promenu vlasti, odnosno pad Vlade Aleksandra Vučića i osipanje i raspad njegove Srpske napredne stranke, koja će, prema nadama opozicije, izgubiti podršku koju sada ima, dok će podrška građana opoziciji, odnosno njihovim strankama, porasti.

Dragan Šutanovac, predsednik Demokratske stranke, za Danas kaže da će naredna godina biti teška, ali da očekuje pozitivan kraj.

– Nova godina će izvesno doneti dalju nestabilnost i dodatne tenzije u Srbiji. Imajući u vidu da režim nikako ne sme da izgubi predsedničke izbore, a da je stanje u državi i društvu upravo suprotno, očekujem da režim vodi najprljaviju kampanju na ivici regularnosti. Ipak velika je šansa da na izborima dođe do promene, a onda sledi novi talas izbora i konačna smena SNS sa vlasti – navodi Šutanovac.

Branka Stamenković, poslanica pokreta Dosta je bilo u Skupštini Srbije, za naš list kaže da očekuje da premijer Srbije Aleksandar Vučić padne sa vlasti, a da se njegova stranka raspadne.

– Autokrata Vučić pada s vlasti, a SNS se raspada. Novi ljudi, s potpuno novom idejom o tome šta je politika i kako treba da se vodi, preuzimaju vođenje glavnog grada i države. Počinje bespoštedna borba protiv korupcije i partokratije i jačanje institucija. U medije se vraća institucija političkog dijaloga – kaže Stamenković.

Potpredsednik LDP Đorđo Žujović predviđa da će naredna godina biti politički uzbudljiva i da sa sobom nosi mnogo neizvesnosti, koje ne možemo ni predvideti.

– Očekuje nas izborna godina, ali to nije ništa čudno, pošto je u Srbiji svaka godina i prelomna i izborna. LDP sa velikim optimizmom dočekuje sve što nam predstoji. Imamo puno očekivanja i ambicija, i spremni smo za sve vrste izazova – navodi Žujović.

Boško Obradović, lider Srpskog pokreta Dveri, kaže da naredne godine očekuje pad podrške birača Srpskoj naprednoj stranci, jer, kako procenjuje, za pet godina vlasti nisu ništa uradili, to jest izneverili su sva svoja predizborna obećanja.

– Očekujem i rast popularnosti Dveri jer su mnogi građani Srbije tek sada kroz naše skupštinske nastupe čuli za šta se Dveri zalažu i u nama prepoznaju najozbiljniju opoziciju ovoj vlasti. Dveri u 2017. donose geopolitičke promene koje su u toku u Evropi i svetu ovde u Srbiju. Vlastima želim poraz na predsedničkim izborima u Novoj godini i početak kraja ličnog režima Aleksandra Vučića – kaže Obradović za Danas.

Vjerica Radeta, funkcionerka SRS, očekuje pobedu predsednika radikala Vojislav Šešelja na predstojećim predsedničkim izborima.

– Očekujemo, pre svega, Šešeljevu pobedu na predsedničkim izborima. Ako bude parlamentarnih izbora, očekujemo da ćemo imati dovoljno mandata da možemo da utičemo na globalnu politiku u Srbiji i okretanje te politike ka Ruskoj Federaciji – zaključuje Radeta.

Tadić pominje ponovnu kandidaturu

Lično sam spreman da, ako ne budem kandidat za predsednika Republike, učinim sve kako bih pomogao onome ko se bude suprotstavio Aleksandru Vučiću ili nekom njegovom kandidatu, izjavio je za Vreme predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, koji ponavlja da je potreban jedan predsednički kandidat opozicije.

Mislim da i (Vuk) Jeremić i (Saša) Janković mogu imati taj potencijal, a da li je zaista tako – to se vidi tek na izborima, rekao je Tadić na pitanje da li kandidati opozicije mogu da pobede na predsedničkim izborima.

Pravo da vam kažem, ni za sebe nisam znao da li imam ili ne potencijal za pobedu. Ispostavilo se da sam ga dva puta imao, a treći put nisam, rekao je Tadić.

I ja, kao potencijalni predsednički kandidat, svih ovih meseci razgovaram sa ostalim kandidatima u potrazi za onim koji može da pobedi, rekao je Tadić i napomenuo da stranke opozicije pojedinačno nemaju resurse niti ljude za vođenje izborne trke, dok ih zajedno mogu naći.

Govoreći o napadima vlasti na potencijalne kandidate opozicije, Tadić je ocenio da kada već to čine, bolje je da napadaju više njih, jer to povećava verovatnoću da veći broj građana prozre suštinu te politike zastrašivanja i blaćenja.

DSS očekuje povratak starih funkcionera

Miloš Jovanović, vršilac dužnosti DSS, za naš list navodi da DSS očekuje povratak nekih starih funkcionera u stranku kao i dolazak novih koji su i do sada bili van politike. „Stranka se intenzivno priprema za predsedničke izbore, a u slučaju da budu raspisani i parlamentarni, koji bi bili treći vanredni u poslednje četiri godine, stranka će odluku o učešću na njima doneti nakon razgovora sa svim relevantnim opozicionim strankama“, kaže Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari