Pahor: Integracija u EU rešenje da se izbegnu razgovori o promeni granica 1Foto: . EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Proširenje Evropske unije je neophodno i time bi se izbegli razgovori o promeni granica na zapadnom Balkanu, poručio je danas u Prištini predsednik Slovenije Borut Pahor posle razgovora sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Na zajdničkoj konferenciji za novinare Pahpor je ponovio da Slovenija nije autor „non pejpera“ o promeni granica, preneo je portal Kossev.

„Ne slažem se sa ‘non pejperom’, moj stav je potpuno suprotan – da ne govorimo o takvim alternativama o promeni granica. Želim da ubedim sagovornike da nastave sa procesom proširenja u EU“, kazao je Pahor, prenosi Gazeta ekspres.

Pahor je potvrdio da će samitu Brdo – Brioni, zakazanom za ponedeljak, zatražiti od zemalja članica EU da nastave sa procesom proširenja EU na zapadni Balkan jer je upravo integracija u EU rešenje da se izbegnu razgovori o promeni granica.

„Proširenje EU je neophodno i EU treba da vidi taj prostor kao celinu. Ovo bi ojačalo poverenje ljudi u evropsku perspektivu, podstaklo političku volju za reformama i izbeglo rizik u vezi sa razmišljanjima o promenama granica između država“, rekao je Pahor.

Vjosa Osmani je navela da će prisustvovati samitu Brdo – Brioni i da je Kosovo posvećeno EU integracijama, ali i još jednom pozvala EU da „ispuni obećanje“ i dodeli Kosovu viznu liberalizaciju.

„Liberalizacija viza za Kosovo u ovoj fazi povećala bi kredibilitet Evropske unije“, naglasila je Vjosa Osmani.

Govoreći o najavljenoj tužbi za genocid protiv Srbije, Vjosa Osmani je istakla da postoji puna koordinacija između prištinskih institucija u vezi sa podnošenjem tužbe i da na njoj rade kosovsko predsedništvo, kancelarija premijera i predsednik parlamenta.

„Tužba za genocid je ono oko čega se u potpunosti slažemo… Naravno, naš odgovor i stručnjaka je da je genocid počinjen na Kosovu“, kazala je Osmani.

Tvrdi da podnošenje tužbe zahteva duge pripreme i konsultacije sa stručnjacima.

„Priprema mora biti vrlo ozbiljna, sa detaljnim istraživanjem i sarađivaćemo sa bilo kojom državom koja bude htela da nam pomogne da postignemo pravdu…Masakri koje je počinila Srbija na Kosovu, namera srpskih vojnih i policijskih snaga tokom poslednjeg rata bilo je istrebljenje, dakle to je bio cilj“, kazala je Osmani.

Posle posete Prištini, Pahor će sutra boraviti u Beogradu gde će razgovarati sa predsendikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari