Pajtić: DS puca sebi u noge izbornom farsom 1Foto: FoNet/ Aleksandar Koković

Određene lobističke grupe unutar Demokratske stranke uticale su na to da se predsednik umesto neposredno bira delegatski, tako da ko god bude izabran po tom sistemu neće imati legitimitet, jer su izbori pretvoreni u farsu – poručuje u razgovoru za Danas bivši lider demokrata Bojan Pajtić.

On je ogorčen zbog toga što, kako kaže, DS za sve ove godine nije naučila da se od nje očekuje da bude avangarda u ovom društvu, te da ne vodi računa dominantno o svojim interesima, već upravo suprotno. Pajtić smatra da je DS jedino potrebna Srbiji ukoliko je njeno unutrašnje ustrojstvo demokratskije i progresivnije nego kod drugih stranaka.

Za njega raspisivanje izbora po delegatskom sistemu govori u prilog tome da oni koji danas čine DS odustaju od njenih vrednosti, zbog čega im postavlja pitanje kako misle da demokratizuju Srbiju ukoliko to ne mogu da postignu ni u sopstvenoj političkoj organizaciji.

– Stranka koja je u ovom trenutku između dva i tri odsto podrške birača i koja je izgubila svaku šansu da bude relevantna, ovakvim potezom praktično puca sebi u nogu i čini sve da u potpunosti nestane. Ja jednostavno ne mogu da ćutim zato što sam u tu stranku uložio 20 godina svog života, a naročito iz razloga što su neki ljudi dali sopstveni život za DS i za vrednosti za koje se ona zalagala – ističe Pajtić i pita koja je razlika između DS-a i SNS-a ukoliko im se rukovodstva biraju na isti način.

Upitan šta misli o tome što je planirano da izbori za pokrajinski odbor DS budu održani u Beogradu, Pajtić navodi da je to takođe veoma loša odluka, jer su glasači demokrata opredeljeni za decentralizaciju kao jednu od tekovina modernih demokratskih društava.

– Ukoliko se u istom izbornom procesu odustane od dva osnovna principa, demokratizacije i decentralizacije, šta je onda ostalo od Demokratske stranke? Da priča kako je za evropske integracije? Pa to priča i Vučić – ističe Pajtić i ukazuje da nije važno šta predstavnici stranaka govore na konferencijama za štampu, već kako se ponašaju.

Pajtić je juče objavio na svom Fejsbuk nalogu tekst „U susret stranačkim izborima“, u kome predlaže da DS odloži izbore i da ih organizuje neposredno a ne delegatski. „Kako je moguće da smo se ponovo našli u situaciji da delegati biraju rukovodstvo stranke, a kriterijum za izbor delegata je broj uplaćenih članarina, pa Smederevska Palanka ima, primera radi, 1.800 uplaćenih članarina, a Novi Sad 160“, upitao je Pajtić. On smatra i da bi odlaganje izbora zaštitilo stranku još jednog velikog skandala – bojkota većine vojvođanskih odbora, koji neće da se pomire sa tim da se predsednik pokrajinske organizacije bira na Izbornoj skupštini u Beogradu.

DS: Ušteda na vremenu

U informativnoj službi DS-a kažu za Danas da je 21 od ukupno 23 člana Organizacionog odbora glasao da se budući predsednik bira delegatski, dok su protiv toga bili bivši lider Dragan Šutanovac i potpredsednica stranke Tamara Tripić. Iz više izvora bliskih vrhu demokrata saznajemo da je većina glasala za takvu odluku kako bi se uštedelo vreme, jer bi samo pripreme za neposredne izbore trajale šest meseci. Delegatsko glasanje podržali su i aktuelni kandidati za predsednika DS. Izbori su zakazani za 2. jun.

DS je juče saopštila da su Gordana Čomić i njen tim prvi zvanični kandidati. Kandidaturu Čomić za predsednicu DS do sada je zvanično podržalo preko 30 opštinskih i gradskih odbora, čime je ispunila uslov za kandidaturu. Članovi njenog tima – Nataša Vučković, Miroslav Vasin, Sreto Malinović, Radoslav Milojičić i Tijana Blagojević – takođe su dobili dovoljnu podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari