Pajtić: Komentari o Mogerini su primitivni seksizam 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Vučić je u grupi od dvadesetak političara iz regiona i EU uzviknuo posprdno kako Federika Mogerini najviše voli da se ljubi sa Hašimom Tačijem.

To je rekao na srpskom jeziku koji Mogerini ne razume, želeći da na njen račun zabavi svoje okruženje koje su činili ljudi iz bivše Jugoslavije.

Javno svođenje jedne, bilo koje žene, na nekog ko „voli da se ljubi“ sa muškarcem koji joj nije ni bračni ni vanbračni drug je seksizam u svojoj najprimitivnijoj formi, kaže za Danas bivši predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić, odgovarajući na pitanje zašto je na Tviteru optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića za mizoginiju.

Vučić je, podsetimo, opaske o odlazećoj šefici diplomatije EU Federiki Mogerini izrekao u utorak, na večeri koju je ona organizovala u Briselu za lidere Zapadnog Balkana, uključujući kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Pajtić naglašava da je to što je učinio Vučić „posebno seksizam kada se čini tako da žrtva, koja ne zna jezik, nije ni u stanju da se odbrani“.

– Činjenica da je takav, mizogini skandal, izazvao predsednik Srbije, govori o tome koliko je taj čovek nedostojan mesta na kom sedi, smatra naš sagovornik.

Upitan kako komentariše optužbe na sopstveni račun za mizoginiju, koje su izrečene nakon što je takođe na Tviteru uputio komentar povodom trudnoće ministarke pravde Nele Kuburović: „Eto, nije da ništa ne zna“, Pajtić navodi da je to „zamena teza“.

– Komentari Zorana Čička (jedan od osnivača Pokreta slobodnih građana i „tviteraš“, prim. novinarke) i moji se mogu svesti na to da je ministarka pravde nekompetentna, te da je bolje da se realizuje u ulozi majke. Komentar bi bio identičan da je na mestu ministra pravde bio nekompetentan muškarac. Konstatovali bismo da je bolje da se posveti porodici. To da li je na poziciji ministra žena, ne znači da ne može biti kritikovana, niti da je zaštićena od ironije. Nosioci javnih funkcija su podložniji višem stepenu kritike, a kritika ministarke nije mizoginija, kao što ni kritika ministra nije mizandrija, već svačije pravo, poručuje Bojan Pajtić.

Brnabić: „Biseri građanske elite“

„Kako je super zezanje vređati žene… Koliko ste samo duhoviti, sve sami biseri građanske elite… Morate da stanete u red, gužva vam je u tom vašem mizoginom prostoru – tu vam se gura i Željko Veselinović, Boško, Sergej, kolege iz SzS“, prokomentarisala je na Tviteru premijerka Ana Brnabić povodom komentara na račun ministarke Kuburović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari