Pajtić neće biti izbačen jer podržava Đilasa 1Foto: - , Fonet/Aleksandar Levajković

Demokratska stranka neće pokrenuti postupak niti će biti sankcionisan bivši lider te stranke Bojan Pajtić zbog podrške koju na predstojećim beogradskim izborima javno daje Draganu Đilasu, kandidatu koji nije na listi DS, rečeno je Danasu u toj partiji.

Demokrate, na svojoj koalicionoj listi, za gradonačelnika glavnog grada kandiduju svog predsednika Dragana Šutanovca. Međutim, Pajtić već neko vreme i posle stranačke odluke da kandidat bude Šutanovac i nakon predaje liste DS, smatra da ta odluka nije dobra i javno podržava Đilasa, takođe nekadašnjeg predsednika DS.

Pajtić je nedavno na svom Tviter profilu napisao: „Ne dopada vam se Đilas? Ni meni. Da li najbolje stoji od svih kandidata? Da. Da li moramo stati na put SNS zlu? Da. Onda podrška Đilasu.“

Kako nam je nezvanično rečeno u DS, iako po Statutu DS postoji osnov za pokretanje postupka protiv Pajtića jer se ne može učestvovati u kampanji drugog kandidata bez dozvole stranke, to se neće desiti, jer „ne žele da stranku razgrađuju već da je ujedinjuju“. Naši izvori kažu i da ima pojedinaca u DS koji su za to da se Pajtić isključi, ali da Šutanovac nije za to.

Pajtić pak smatra da ne postoji pravni osnov za pokretanje postupka jer, kako kaže, „nije kandidat na listi neke druge stranke“.

– U DS se nikada nije kažnjavalo drugačije mišljenje. Kako god, vodi me ono što je dobro za Srbiju i za decu u ovoj zemlji. Strašna je greška što ne postoji jedna, već će biti 7-8 opozicionih lista. Mnoge od njih će biti ispod cenzusa. Time se na duge staze gubi šansa da režim počne da gubi izbore i pada. Još uvek verujem da će u DS biti dovoljno razuma da se stane iza najjačeg kandidata, što je trenutno Đilas, dopadalo se to nama ili ne, i da se formira jedna lista. Pokojni Zoran je govorio da za DS ne može biti dobro ono što nije dobro za Srbiju. Odluka da DS ide na posebnoj, maloj listi, koja se može naći ispod cenzusa – nije dobra za Srbiju – naveo je Pajtić za Danas.

On dodaje da kao i uvek stoji iza svog stava i svoje savesti, bez obzira na to da li se neko, ko stvari vidi usko partijski i sektaški, na njega ljuti ili ne. „Protiv savesti i zdravog razuma ne mogu i neću“, ističe Pajtić.

Izbacivanja iz stranke nisu strana demokratama. Neka od onih koja su odjeknula u javnosti su izbacivanja u vreme mandata Borisa Tadića kada je izbačen Čedomir Jovanović, za vreme Đilasa su izbačeni Vuk Jeremić i Dušan Petrović jer kao bivši ministri nisu hteli da vrate poslaničke mandate. Tokom predsedničkog mandata Pajtića izbačen je istoričar Bojan Dimitrijević. Pajtić je pokrenuo postupak protiv njega zbog relativizacije fašizma i zalaganja za odbranu generala Milana Nedića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari