Pajtić: Opozicija bi sa Đilasom imala veće šanse na izborima 1Foto: Božidar Petrović /FoNet

Nekadašnji predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je u Novom danu da bi Dragan Đilas bio „sjajan kandidat jer je bio sjajan gradonačelnik Beograda“ i dodaje da bi opozicija sa njim imala veće šanse da pobedi na predstojećim beogradskim izborima.

Pajtić je za N1 rekao, odgovarajući na pitanje o 100 dana rada Vlade Srbije, da Vlada ni ne postoji već samo jedan čovek i jedna institucija.

„A institucija je tamo gde je (Aleksandar) Vučić. Premijerka (Ana) Brnabić i saradnici čine što im kaže jedna osoba. Ovo je suštinski neslobodna zemlja“, ocenio je Pajtić.

Tri puta sam pobedio, jednom izgubio, pa sam se povukao, naveo on. Prema njegovim rečima, sadašnja vlada se ne razlikuje ni po čemu od prethodne.

„Ovo je vlada Vučića, kao i sve prethodne. On je, stvarajući autokratski režim, stvorio takvu situaciju gde će on snositi odgovornost za sve što se čini. On je i tužilac i sudija, vlada i predsednik, nemamo podelu vlasti“, smatra Pajtić.

Govoreći o nejednakim uslovima za vlast i opoziciju, pre svega kad je reč o medijskoj zastupljenosti, Pajtić je za N1 rekao da to izgleda kao da „opozicija pliva kraul sa vezanim rukama i nogama, dok Vučić ima peraja“.

„Sve dok ne shvatimo da nam ne treba gazda nećemo biti slobodan narod. Mi smo suštinski predpolitičko društvo, nema diferencijacije kad su politike u pitanju. Trebaće nam decenije obrazovanja da shvatimo šta je parlamentarizam i višepartijsko društvo. Nije normalno da neko dobije 50 odsto glasova, osim kad imate medije kakve imate, kao i kupovinu glasova“, rekao je Pajtić.

Smatra da je moguće manipulisati biračima u beogradskim opštinama i da ima indicija da se dovode glasači u Beograd da bi glasali na predstojećim izborima.

Na pitanje o jedinstvu opozicije, Pajtić odgovara da se često govori o sujetama i priznaje da toga ima, ali da to nije uvek tačno.

„Imate i birače koji neće da glasaju ukoliko su u koaliciji neki koji su bili na vlasti ranije. Važno je da se ne gube opozicioni glasovi, može se ići i na dve ili tri liste, važno je da to budu one liste koje mogu da pređu cenzus“, ocenjuje on.

Prema njegovom mišljenju, podmetanje je kukavičjeg jaja opoziciji priča da će Dragan Đilas biti svima kandidat.

„Neka svi imaju za koga da glasaju, na dve tri liste i ako pređu cenzus opozicija će moći da ugrozi režim. Zavisiće dosta od (Aleksandra) Šapića koji uzima jedan deo birača i Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i opoziciji jer su lokalni izbori specifični. Ali teško da opozicija ima šanse ako bude kupovine glasova i dovođenja birača u Beograd“, zaključuje on.
Nemama nameru da izlazim iz DS, ali ni da ćutim

Pajtić kaže da ne može bezrezervno da podrži svaku odluku DS, pa tako kaže da je „taktički katastrofalan potez bila najavljena saradnja sa Vučićem po pitanju Ustava“.

„Ne možeš sa Vučićem da praviš Ustav jer mu tako daješ alibi“, kaže on, da nema nameru da izlazi iz DS, ali ni nameru da ćuti.

„Ne napadam nikog. Samo otvaram oči ljudima u DS da ne dolazi u obzir saradnja sa Vučićem“, objasnio je Pajtić. Iz kabineta Tadića ubeđivali Vučića i Nikolića da napuste SRS

On kaže da nikad nije tvrdio da je Boris Tadić napravio SNS.

„Rekao sam da ne možete praviti pristojnu alternativa od nekih koji su nepristojni i neprihvatljivi, politički i civilizacijski, a to su Vučić i (Tomislav) Nikolić“, kaže on.

Dodaje da je Tadić smatrao da Srbija treba da ima alternativu koja nije Srpska radikalna stranka (SRS).

„Desni centar koji neće biti ekstremni i proruski, ali je pogrešno što je prepoznao alternativu u Vučiću i Nikoliću. Neki ljudi iz kabineta Tadića su razgovarali sa njima i ubeđivali da napuste SRS. Imao je dobru nameru da razmontira SRS zbog nasilnih demonstracija koje su predstavljale opasnost po društvo“, objašnjava Pajtić.

On dodaje da je razlika između Tadića i Vučića kao nebo i zemlja i da je pre svega „Tadić pristojan čovek i demokrata“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari