Pajtić: Ponašamo se kao stado 1Foto: DS

Stranke opozicije demokratske orijentacije moraće da razgovaraju o zajedničkom nastupu ukoliko misle da u naprave neke pomake protiv vlasti, a birači će morati da „progutaju neke žabe“, rekao je bivši predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić N1 i dodao da se „ponašamo kao stado, a ne kao građani“.

„Opozicija će morati da uzme u obzir da u vladajućoj koaliciji ima stranaka svih mogućih orijentacija, i ona, kao i birači koji podržavaju tu opoziciju će morati da ‘progutaju neke žabe’, jer Vučić apsolutno nije birao koga će uzeti u svoju koaliciju. Ipak će neko sabiranje morati da se desi“, rekao je Pajtić gostujući u Novom danu na N1.

Pajtić smatra i da bi opozicija morala da napravi neke radikalne poteze kojima će postati vidljivija, a jedan od njih je izlazak i neučestvovanje u radu u Skupštini Srbije.

„Neophodno je da se iz tog parlamenta izađe, jer se daje legitimitet ovakvoj vlasti. Pritom su diskusije u parlamentu potpuno neprimerene i u to blato se uvlači i opozicija“, rekao je Pajtić, koji je i bivši šef poslaničkog kluba DS u Skupštini Srbije.

Pajtić kaže da je ideja Aleksandra Vučića da se obesmisli i unizi parlament kao institucija.

„Mi govorimo o parlamentu kao da živimo u Švajcarskoj. To nije parlament, to je mesto u kojem se unižava institucija. Vučićeva ideja je da se parlament obezvredi da bi se reklo: ništa ne valja, ništa ne funkcioniše osim, naravno, Vučića“, rekao je Pajtić.

On smatra da je priča o tome da se poslanici i opozicija neće čuti ako nisu u parlamentu, besmislena i predlaže neke druge, radikalnije metode političke borbe.

„Vučićeva ideja je da se parlament obezvredi da bi se reklo: ništa ne valja, ništa ne funkcioniše osim, naravno, Vučića“, rekao je Pajtić.

„Ako ne u parlamentu, gde onda? Na ulici, u gradovima, na lokalnim medijima, na društvenim mrežama, negde u nečemu što bi bio opozicioni parlament…Ima jako mnogo formi u kojima smo učestvovali i koje smo koristili i ranije“, objasnio je Pajtić i dodao da izlazak iz parlamenta može da „dramatizuje situaciju“.

„Mnogo zvaničnika i sa zapada i sa istoka govori da Srbija napreduje, što nije tačno. Ali njima ovakva situacija savršeno odgovara, oni svoje spoljno-političke interese ostvaruju i baš ih briga da li je u Srbiji demokratsko društvo“, smatra Pajtić.

Govoreći o razlozima zbog kojih je otišao sa čela Demokratske stranke, Pajtić kaže da je smatrao da je „bilo vreme za neka nova lica“, jer su takvo mišljenje izrazili i birači demokratske orijentacije, ali da njegov primer nisu pratili drugi.

„Svojim primerom sam pokazao da nije strašno povući se iz politike. Sada imam vremena da se bavim naukom, porodicom i svim onim stvarima kojima nisam mogao dok sam učestvovao u političkom životu. Ali ne vidim da su i drugi pošli mojim stopama, ne vidim nova lica“, rekao je Pajtić i dodao da je i dalje član DS.

On je rekao da bi predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković mogao da bude lider te nove, ujedinjene opozicije.

„Istraživanja javnog mnjenja su pokazala da osim SNS i radikala, jedino Jankovićev pokret prelazi cenzus i to jeste jedina stranka građanske orijentacije koja ima kapacitet. Da li će on uspeti da se razvije, to ćemo videti. Treba mu pružiti šansu jer je na poslednjim predsedničkim izborima, uprkos uslovima u kojima su se održavali, on uspeo da izbori drugo mesto“, rekao je Pajtić.

Demokratska stranka trebalo je da podrži Sašu Jankovića na tim izborima, bez obzira što je, ako se gleda stranački, nakon formiranja stranke taj pokret odneo deo podrške koju je imao DS. „Stanje u Srbiji je toliko loše da ne možemo da gledamo stvari na taj, usko stranački način“, rekao je Pajtić.

Na pitanje šta bi DS trebalo da uradi, Pajtić kaže da bi ta stranka trebalo „da misli o tome kako da se Srbija izbavi bez razmišljanja o sopstvenoj koristi, o procentima, promilima“ i da treba „da podrži one koji u ovom trenutku mogu da naprave razliku“.

„DS mora da pokaže da želi da bude bolja od sebe same, ne od SNS, od njih je lako biti bolji“, kazao je Pajtić.

„Ja sam pesimista ako se ne promeni situacija“, rekao je i dodao da vladajuća koalicija „kupuje glasove, zastrašuje ljude, ima svoje medije, ima veliku bazu glasača koji se informiše na Pinku i u Informeru i koja je zatrovana“.

„Ti glasači neće da uskrate podršku Vučiću, potrebno je da podstaknete one koji su trenutno pasivni, koji su razočarani. Janković je uspeo da privuče deo tog sloja, ali to nije dovoljno“, ocenio je Pajtić.

On je ocenio da je stanovništvo „zatupljeno“.

„Zatupljeni smo, kako nismo, pogledajte šta nam rade, preko Pinka, Informera, izjave koje daju vređaju inteligenciju ljudi, ali niko ništa ne preduzima povodom toga. Ponašamo se kao stado, a ne kao građani“, rekao je Pajtić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari