Pajtić: Već bih potpisao da mi je ponuđeno 1Foto: Fonet/SRS

Bojan Pajtić i Vojislav Šešelj spremni su da potpišu zahtev za smenu Aleksandra Martinovića, predsednika Administrativnog odbora, čime bi bila uklonjena i poslednja zakonska prepreka.

Martinović, naime, tvrdi da će sednicu na kojoj će se raspravljati o njegovom razrešenju zakazati tek kada na zahtev potpise stave Vojislav Šešelj i Bojan Pajtić, kao članovi Administrativnog odbora, umesto zamenika koji su sada stavili potpise na zahtev.

Bojan Pajtić, poslanik DS, kaže za Danas da će veoma rado potpisati zahtev za smenu Martinovića.
„Potpisao bih i prvi put da mi je neko rekao da se sakupljaju potpisi, jer sam poslanik DS-a. Niko mi nije ni javio da se potpisuje zahtev za sednicu. Ne mogu trenutno da dolazim na sednice zbog naučnih obaveza, ali bih svakako potpisao“, kaže Pajtić. On je član Administrativnog odbora. Zahtev za smenu Martinovića iz DS potpisala je zamenica člana Odbora Aleksandra Jerkov. Na pitanje zbog čega bivšem predsedniku DS Pajtiću nije ponuđeno da učestvuje u smeni predsednika Administrativnog odbora, Goran Ćirić, šef skupštinskih demokrata, kaže da nije važno ko je potpisao zahtev.

„To je Martinovićeva zamena teze. Suština je da je on pogazio demokratiju i ukinuo pravo opoziciji da govori“, kaže Ćirić, ne odgovarajući na pitanje zbog čega demokrate nisu Pajtiću ponudile da potpiše zahtev za smenu Martinovića, kako bi predsedniku Administrativnog odbora u startu izbili argument iz ruke da zahtev za sazivanje sednice nije validan.

Vjerica Radeta, poslanica SRS, kaže za Danasa da je Vojislav Šešelj spreman da potpiše zahtev za sazivanje sednice Administrativnog odbora, ali i da Martinović ne može da ucenjuje ko će potpisati.
„Zamenici članova Odbora imaju ista prava kao i članovi, pa je prema tome podneti zahtev za njegovom smenom validan. Mi smo zaključili da ne treba njegovom ultimatumu da udovoljimo. Teraćemo i dalje ovako“, kaže Radeta.

Martinović, međutim, tvrdi da po Poslovniku o radu parlamenta, predsednik Odbora mora da zakaže sednicu kada zahtev potpiše trećina članova. To je šest. „Dobio sam zahtev 25. novembra, ovde piše članovi odbora i onda imate dva potpisa, Aleksandre Jerkov i Milorada Mirčića, koji nisu članovi odbora, oni su zamenici. Rekao sam da ću sazvati sednicu kada potpišu Bojan Pajtić i Vojislav Šešelj. Pitam šta je problem da zahtev potpišu njih dvojica?“, kazao je Martinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari