Paketi za Rome nakon mitinga SNS-SPS 1

Kampanja stranaka ove godine gotovo se i ne primećuje, jer su agitovanja veoma tiha i mirna, što nije bio slučaj na prethodnim kampanjama kada su u Kostolac dolazili svi lideri stranaka sa svojim saradnicima po nekoliko puta tokom kampanje.

Tada je bilo i ekscesnih slučajeva kada su napadani aktivisti suparničkih stranaka tokom lepljenja plakata i obraćanju građanima. Toga ove godine nema. Svaka stranka vodi kampanja na svoj način, ne zadirući u rad drugih. Sem plakata koalicije SNS-SNS, ne mogu se videti nijedni sa druge liste. Isto je i sa bilbordima. Naprednjaci su iskoristili svoje pozicije vlasti pa su u Kostolac doveli ministre raznih resora koji su obilazili škole i druge institucije (Mladen Šarčević, Zoran Đorđević, Vanja Udovičić…)

Najuzbudljiviji predizborni dan bila je nedelja jer su toga dana u Kostolac došli lideri pojedinih stranaka, a neke stranke, kao SNS, održali su svoje završne konvencije. Konvenciju je i održala i Grupa građana Iskorak.

Prvo je u Kostolac stigao predsednik pokreta Dveri Boško Obradović koji se prošetavši ulicama obraćao građanima. Svoj boravak završio je učestvujući na emisiji požarevačkog radija „Bravo“. U podne je lider demokrata Dragan Šutanovac sa saradnicima održao javnu tribinu na kostolačkoj pijaci, gde je odgovarao na pitanja građana. Najoštriju u kritici vlasti bili su predstavnici GG Iskorak na svojoj završnoj konvenciji održanoj u pozorišnoj sali. Predsednik Iskoraka dr Zvonimir Blagojević oštrom rečima podsetio je ministarku saobraćaja, Zoranu Mihajlović da nije ispunila svoja predizborna obećanja data pred prošle izbore, dok je bila ministar energetike.

Na završnu konvenciju liste SNS-SPS petnaestak autobusa su dovezli pristalice SNS iz Braničevskog okruga, dok je bilo nekoliko autobusa iz Vranja, Niša, Novog Sada, Negotina… Iako je najavljen lider SNS Aleksandar Vučić nije došao zbog, kako je rekao Nikola Selaković, puta u Rusiju. Ova vest je razočarala mnoge pristalice naprednjaka, a neki su, odmah posle tog saznanja napustili halu. Završni govor je održao Ivica Dačić, lider SPS i šef diplomatije. Nekoliko naprednjaka, nakon završetka, glasno su govorili da su došli da slušaju Vučića, a ne Dačića.

Morina Memet (63) je vidno razočaran nedolaskom Vučića kaže da je hteo predsedniku da preda pismo u kojem je naveo da sve što ga muči. „U pismu sam napisao da vlast dobro radi ali da vlast u Kostolcu, na čelu sa predsednikom opštine, nije dobra, jer se bavi samo sobom, a na narod ne misle. Ja sam od osnivanja u SNS i uvek sam agitovao za nju. Ne mogu da podnesem da je na odborničkoj listi SNS ispred Roma sa kanala, dokazani kriminalac, koji je osuđivan, a ne neki pošteni Rom. Ipak, na izbore izaći ću ja i moja mnogobrojna familija, kao i svi Romi sa kanala i glasaćemo, kao i uvek za SNS, koji će opet da pobedi“, kategoričan je Memet.

Jedan od onih koji veruje samo Vučiću je i Sava Zlatar, zvani Sava socijala, koji kaže da živi zajedno sa ženom u samačkom hotelu koji je dosta oronuo. „Primam socijalnu pomoć od sedam hiljada dinara i od toga živimo ja i žene. Poručio bih predsedniku Vučiću, kojeg mnogo volim i cenim, da poveća i socijalu, kao što će da poveća penzionerima penziju. Ujedno bih molio da se u Kostolcu izgrade stanovi za socijalne slučajeve, kao što grade smeštaj za izbeglice. Ipak, mi smo građani Srbije i prvo nama treba da se pomogne“, rekao je Sava naglašavajući da će, on i njegovi, kao i do sada da glasa za SNS.

Kao i svaki put, prilikom bilo kojih izbora, i ovog puta deljeni su paketi sa životnim namirnicama. U organizaciji Romskog edukativnog centra, koji je u te svrhe nabavio preku tonu razne robe široke potrošnje(šećer, brašno, so, testenine, konzerve, kućna hemija…) nakon završetka mitinga SNS-SPS, svaki Rom iz Kostolca, koji je prisustvovao mitingu dobio je po paket sa namirnicama, a pakete koji su preostali biće podeljeni pre i na dan samog izbora.

Dva romska tinejdžera rekli su nam da mnogo vole kada budu izbori. „Nas tada uzmu, kao i sada, da za crvenu lepimo plakate. Uz to dobijamo i sendviče i sok. Milina jedna. Sada smo do nedelje angažovani i svaki dan radimo. Da Bog da da bude izbori svake godine“, u glas pričaju ovi mladići. Na opasku kako će da lepe plakate do nedelje, kada u petak počinje izborna ćutnja oni su rekli: „Nas se to ne tiče. Mi lepimo i ćutimo i tako ne kršimo nikakva pravila“.

Zašto PUPS i SRS

Sve u Kostolci iznenadila je koalicija SRS i PUPS, jer se smatra da je neprirodna. Upućeni kažu da je to potez vlasti kako bi pomogli radikalima, čiji je rejting očajan. Tako je u urađeno u Mionicu gde su sa radikalima socijalisti, ali ovde vlast nije dala SPS radikalima, već je napravila koaliciju SNS-SPS, jer žele da osvoje dve trećine mandata, kako bi u narodne četri godine mirno vladali i pratili izgradnju trećeg bloka elektrane u Drmnu od 350 megavata, izgradnju pristaništa i drugih kapitalnih investicija, pošto je vrednost tih investicija preko 500 miliona evra.

Ko je u trci

U Kostolcu se bira 21 odbornik, a prijavljeno je svega pet lista kandidata, ubedljivo najmanje u odnosu na prethodna dva izborna ciklusa. Decembra 2009. bilo je rekordnih 17 lista, a četri godine kasnije 12. Sada su prijavljene liste koalicije SNS-SPS, Demokratske stranke, koalicije SRS-PUPS, pokreta Dveri i Grupe građana Iskorak.

Šanse i grom

Radikal Borivoje Kostić, koji na listi svoje stranke pod rednim brojem 13 kaže da ima veće šanse da ga pogodi grom nego da postane odbornik lokalnog parlamenta.“Ja se ne nadam odborničkom mestu ali sam siguran da ćemo ući u parlament sa petoro odbornika, jer imamo najpoštenije kandidate, bez putera na glavi“, kaže dugogodišnji radikal.

Ubeđeni u pobedu

Predsednik opštine Kostolac Ivan Savić ubeđen je u ubedljivu pobedu naprednjaka. „Uzećemo dve trećine glasova, što znači preko 15 odbornika“, kaže on. I gradonačelnik Požarevca Bane Spasović siguran je u pobedu svoje stranke objašnjavajući da je u Kostolac uloženo preko 400 miliona dinara.

DS: Neće nas uplašiti

– Neće nas uplašiti pretnje koje dobijaju naši kandidati na listi i naši kontrolori na kutijama. Njima ne prete fizički već ih ucenjuju za posao, poručujući im da vode računa šta rade, jer u suprotnom mogu da ostanu bez zaposlenja. Te pretnje nas samo jačaju i homogenizuju i zbog toga sam siguran u dobar naš rezultat. Oni nisu fer jer nam čim zalepimo naše plakate, prelepe, iako vodimo računa da svojim plakatama ne ugrožavamo druge, poručuje Aleksandar Popov, nosilac liste Demokratske stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari