Palma, Dveri i Dodik uz kontroverznog Hofera 1Foto: Christian Bruna/EPA

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma podržao je kandidata desničarske Slobodarske partije Austrije Norberta Hofera na predsedničkim izborima.

Palma je pozvao Srbe koji žive u toj državi da u nedelju podrže Hofera u “trci” protiv kandidata stranke Zelenih Aleksandera van der Belena. Kao razlog za podršku Hoferu, Marković je istakao da je Slobodarska partija “mnogo puta dokazala da je stranka koja podržava Srbe”, te da se protivila bombardovanju SRJ, a njen lider Hajns-Kristijan Štrahe neretko govori o nepravdi nad Srbima, “posebno o otimanju Kosova”.

“Uveren sam da će Srbija, izborom kandidata FPO Norberta Hofera na mesto predsednika Austrije, imati još veću podršku na evropskom putu, kao i da će se zvaničan Beč u međunarodnim institucijama, u kojima je Austrija članica, boriti za pravo i istinu, koje su na srpskoj strani”, kazao je lider JS za Tanjug.

Zanimljivo je da Marković predvideo pobedu Donalda Trampa na predsedničkim izborima održanim prošlog meseca u SAD. Povodom ishoda tih izvora, Marković je ocenio da je “pobeda Trampa za nas velika stvar, ali i za ceo svet – od sada ću uvek govoriti Kina, Rusija i Amerika”…

Pored predsednika Jedinstvene Srbije, Hofera su javno podržale Dveri, uz poruku da je on “u više navrata dokazao da je istinski prijatelj Srbije i srpskog naroda, ne prihvatajući priznanje takozvanog nezavisnog Kosova”. Istovremeno, Dveri su ocenili da je “Evropi potrebna temeljna reorganizacija u pravcu zajednice suverenih nacija koje neće biti podložne teroru briselske birokratije, a Hofer i Slobodarska partija Austrije su pravi predstavnici takve Evrope budućnosti”.

Svoje političke simpatije prema kontroverznom austrijskom političaru ne krije ni predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Prilikom prošlogodišnje posete Dodika Beču, Hofer je istakao da “sto odsto podržava Republiku Srpsku u svim aktivnostima”.

U nedavnom razgovoru za Večernje novosti Nemanja Damnjanović, član Slobodarske partije Austrije, prvi i jedini Srbin poslanik u bečkom gradskom i pokrajinskom parlamentu, kazao je da više od 100.000 Srba sa austrijskim pasošem može da donese odluku na “tesnim” predsedničkim izborima. “Slobodarska partija Austrije” je stranka koja je oduvek ozbiljno shvatala srpsku zajednicu u Austriji. To je partija koja se jedina usprotivila priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti KiM”, naveo je Damnjanović.

Oduševljenje pojedinih političara iz Srbije i Republike Srpske stavovima Norberta Hofera ne dele predstavnici briselske administracije, uključujući predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera, koji strahuju da bi pobeda ovog protivnika migracije, poznatog po tome što neretko na rever stavlja cvet različak – simbol nacista, mogla da osnaži pozicije drugih ultradesničara u evropskim zemljama, poput Marin le Pen. Ipak, poznavaoci prilika na Starom kontinentu nezvanično za Danas navode da bi uloga Hofera kao predsednika bila “krajnje ceremonijalna”.

Obećanje Nikoliću

Hofer je prošlog meseca u svojstvu trećeg predsednika austrijskog parlamenta posetio Beograd i susreo se sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. On je poručio da će ako pobedi na izborima tesno sarađivati sa Srbijom, ističući da želi da njegova zemlja da doprinos kako bi put Srbije u EU bio bez prepreka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari