Palma: Formirati Specijalni sud za etničko čišćenje Srba u Oluji 1Foto: Fonet / Marija Đoković

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma pozvao je danas na formiranje Specijalnog suda za kako je rekao, „najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata u Evropi“ i ratne zločine počinjene nad Srbima tokom hrvatske vojno-policijske operacije „Oluja“ 1995. godine.

Navodeći da je hrvatsko pravosuđe do danas donelo samo dve presude za zločine u „Oluji“, kojima su osuđeni po jedan Albanac i Srbin a „nijedan Hrvat“, Marković je podsetio da je u toj vojnoj operaciji ubijeno 1.869 Srba, od kojih su 1.220 bili civili.

„Tuđman, koji je naredio ‘Oluju’ rečima da ‘Srbima treba naneti takve udarce da nestanu sa ovih prostora’, Gotovina koji je komandovao i njihovi podanici su Hrvati. Oni su izvršili ubistva u ‘Oluji’. Proterano je sve što je srpsko i zapaljeno je sve što je srpsko. I sve te žrtve tokom ‘Oluje’ Hrvati vode kao žrtve ‘domovinskog’ rata“, naveo je Marković a prenela Jedinstvena Srbija.

On je ocenio da međunarodno pravo ne postoji „dok god Ante Gotovina i Ramuš Haradinaj ne budu cimeri u ćeliji Haškog tribunala i ne odgovaraju za najteže ratne zločine i etničko čišćenje“.

„Gotovina i Haradinaj nisu u zatvoru zato jer su ih oslobodile sudije čije su zemlje sponzorisale i ‘Oluju’ i etničko čišćenje na Kosovu i Metohiji“. Ali ako nekažnjeno prodju ‘Oluja’ i etničko čišćenje na Kosovu i Metohiji, onda je sve na svetu i svima dozvoljeno“, dodao je predsednik Jedinstvene Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari