Palmer pozvao opoziciju da učestvuje na izborima 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer tražio je od predstavnika opozicije da učestvuju na narednim izborima, saznaje Danas nezvanično iz diplomatskih izvora.

Kako naglašavaju naši sagovornici, Palmer je preneo poruku vašingtonske administracije da se SAD ne zalažu za bojkot tog glasanja, jer smatraju da bi tako bio narušen demokratski princip.

Kako tvrde izvori Danasa, sagovornici iz redova opozicije rekli su američkom zvaničniku da će bojkotovati izbore ukoliko ne budu ispunjeni uslovi poput reformi REM-a i „otvaranja“ medija za opoziciju.

Deo opozicije se, podsetimo, prekjuče sastao u Beogradu sa Metjuom Palmerom, koji je dan ranije razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Sastanku sa američkim zvaničnikom prisustvovali su osnivači Saveza za Srbiju – predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, lider Dveri Boško Obradović, a na sastanku je bio, prema izveštaju agencije Beta, i lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović.

Prema saznanjima našeg lista, i EU smatra da bojkot izbora nije rešenje jer u briselskoj administraciji dominira stav da je parlament mesto za „okršaj“ vlasti i opozicije. U tom kontekstu, diplomate podsećaju da je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić pre nekoliko meseci povodom bojkota srpskog parlamenta od strane dela srpske opozicije izjavila da EU „ostaje decidna i da je parlament mesto gde treba raspravljati i o političkim i o svim drugim pitanjima“.

Ona je tom prilikom istakla da su „mirne demonstracije osnovno pravo u svim demokratskim zemljama, ali da nasilje treba izbegavati“. Pojedine diplomate tvrde i da Zapad i dalje podržava režim predsednika Srbije jer se očekuje da reši pitanje Kosova. Kako preciziraju, u zapadnim zemljama dominira gledište da će protesti u Srbiji ubrzo prestati.

NSP: Traži se ukidanje Rezolucije 1244

Vanparlamentarni Narodni slobodarski pokret Miroslava Parovića tvrdi u saopštenju da je Palmer u Beograd doneo non pejper predlog za Kosovo, baš na 20-godišnjicu donošenja Rezolucije 1244 UN. NSP tvrdi da ponuda podrazumeva ukidanje te Rezolucije i značaja UN. Srbija bi dobila tri opštine na severu i specijalan status Kosovskoj Mitrovici, kao 44 i enklave za crkve i manastire, te i određeni novac kojim bi se Srbiji isplatili udeli u ključnim privrednim dobrima na Kosmetu poput Trepče i elektroenergetskog sistema. Pored ponude iz Amerike je stigla i jasna pretnja o tome kakve će sve mehanizme pokrenuti ukoliko se ne prihvati predlog, poput na primer kampanje Mila Đukanovića protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, tvrdi NSP. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari