Palmer: Preko ekonomije do konačnog sporazuma 1Metju Palmer Foto: FoNet/TV FoNet

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da bi nove ekonomske mogućnosti i strane investicije na Kosovu i u Srbiji mogle olakšati postizanje konačnog sporazuma u dijalogu o normalizaciji odnosa.

Takođe je dodao da je Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD za mirovne pregovare Kosova i Srbije, je u najboljoj poziciji da to i ostvari.

„Sa našeg gledišta, i mislim da je ambasador Grenel bio veoma jasan po tom pitanju, smatramo da postoje američka i evropska preduzeća koja bi bila spremna da investiraju na Kosovu i u Srbiji, a koja oklevaju da to urade zbog nedostatka sigurnosti. Politička klima je takva da onemogućuje međunarodne investicije u obe države. Dakle, ideja je – možemo li da nađemo preduzeća koja su spremna da, pod pravim okolnostima i uz napredak ka postizanju konačnog sporazuma, ulože novac i uspostave direktne strane investicije ovde na Kosovu, i u Srbiji, stvarajući nova radna mesta, ekonomske mogućnosti, doprinoseći ekonomskom razvoju, a na osnovu napretka u međusobnim odnosima Srbije i Kosova. To je ideja i mislim da niko nije u boljoj poziciji od ambasadora Ričarda Grenela da to uradi“, kaže Palmer.

Podsetimo američki ambasador u Nemačkoj, Grenel je u oktobru samo mesec dana po imenovanju Palmera za predstavnika američkog državnog sekretara, stupio na funkciju predsedničkog savetnika.

Palmer se pohvalno izrazio o vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, održanim 6. oktobra:

„Kosovo je, možda, najživopisniji demokratski prostor na Zapadnom Balkanu. Što se tiče rezultata, poruka za mene i za sve nas bila je da su glasači Kosova želeli da vide promenu i glasali su za promenu. Verujem da su lideri koji su izbili na vrh nakon izbora shvatili tu poruku“, izjavio je Palmer.

Takođe je podvukao zalaganje SAD za ukidanje taksi na proizvode iz Srbije i BiH od 100 odsto, koje je Kosovo uvelo krajem prošle godine:

„Mi bismo svakako podržali hitno ukidanje ili suspendovanje taksi. Mi smo već neko vreme to tražili od naših kosovskih partnera i razočarani smo nespremnošću Kosova da to uradi. Što se tiče reciprociteta, to meni zvuči kao nešto o čemu bi se moglo pregovarati sa Srbijom, tako da se nadam da će vlasti Kosova naći nađu put i okvir koji bi ih vratio nastavku dijaloga,  da kroz taj proces formulišu izazove koji bi mogli da ograniče mogućnost da građani Kosova i Srbije slobodno trguju i posluju“, objasnio je Palmer.

Potvrdio je da se u Skoplju, proteklih danas, susreo sa Aljbinom Kurtijem, ali nije naveo da li je bilo reči o ukidanju taksi:

Ne želim da govorim umesto gospodina Kurtija, ali ću govoriti u ime Sjedinjenih Država, te mogu da kažem da mi očekujemo da vidimo da nova vlada Kosova to usvoji kao politiku, kao strategiju i da krene napred ka pomirenju sa Srbijom.“

Govoreći o uzajmnom priznanje dve strane naveo je:

„Ono što sigurno mogu da kažem jeste da je naš cilj, ono što bismo želeli da proizađe iz ovog procesa dijaloga, jeste sporazum čija je osnova međusobno priznanje. To će otvoriti evropski put i Kosovu i Srbiji.“

Upitan o Kurtijevoj najavi da, kao mogući premijer Kosova, ne vidi Srpsku listu kao partnera u formiranju vlade, smatrajući je produženom rukom Srbije na Kosovu, Palmer je naveo

„Srpska lista je partija koja je bila uspostavljena od srpske zajednice da predstavlja njene interese u politici Kosova. Bilo bi od suštinskog značaja da vladu da ih uključi i da radi sa njima, i prihvati njihovu ustavnu ulogu u kosovskoj politici.“

Upitan, pako, o ostalim srpskim predstanicima, kazao je:

„Mislim da postoji prostor da se vlada široko angažuje sa više aktera u ovom procesu.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari