Pančić: Beogradski šarm je ispario, a ono najgore u njemu je metastaziralo 1Foto: Novi optimizam

Novinar i književnik Teofil Pančić izjavio je da je Beograd proteklih godina izgubio svoj šarm, a da je ono najgore u njemu posle dolaska naprednjaka na vlast – metastaziralo.

Pančić je za portal Al Džazira rekao da je Beograd uvek bio grad težak za održavanje s obzirom na to da je Srbija mala zemlja, ali da je poslednjih godina on postao „pretežak za savladavanje“, „isuviše haotičan“, „fizički i vizuelno nepodnošljiv“.

„Kada prelazim Savu preko Brankovog mosta, sa novobeogradske strane, moram jako da se skoncentrišem da ne pogledam udesno, da ne vidim to što se zove „Beograd na vodi“, to što raste posred Beograda kao nekakvo strano, zloćudno telo koje preti da ga u potpunosti zakloni i proguta“, rekao je Pančić.

Osvrćući se na sukob hrvatskog novinara Borisa Dežulovića i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, Pančić je rekao da je Dežulović dodirnuo u nekoliko „živaca“ Beograđana.

„Između ostalog, dodirnuo je metropolitanski provincijalizam. Sve možeš da radiš samo nemoj da dovodiš u pitanje veličinu, epohalnost i globalni značaj Beograda“, kaže Pančić.

Pančić je rekao da u Srbiji vlada velika medijska, politička i svaka druga neravnopravnost i da on „nema nikakvu ideju“ kako bi moglo da dođe do promene vlasti.

„Mislim da se stvar ne može preokrenuti tako što će ljudi koji nisu ništa znali o tome šta ovaj režim radi – ođednom to saznati, pa će se osvestiti, izaći na ulice ili glasati protiv režima. Tako se stvari ne dešavaju, nije se to na kraju desilo ni 2000. prilikom pada Miloševićevog režima“, rekao je Pančić.

On je dodao da su u pitanju mnogo složeniji procesi i mehanizmi, te da se „možemo samo nadati da će nešto nekada prekinuti ovo truljenje“.

Pančić je rekao da nikada nije ni postojala iskrena namera Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije da Srbija postane deo Evropske unije.

„Njima je bilo zanimljivo da se koketira sa EU, da se uzme nekakav novac, da se ostvare benefiti, i to oni za vrhušku a ne za građane, a da ih sa druge strane ne obavezuju nikakvi demokratski, pravni, ekonomski i drugi standardi. Na kraju krajeva, upravo zbog nepridržavanja standarda ove godine nismo otvorili niti jedno pregovaračko poglavlje“, rekao je Pančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari