Pančić: Ovo je najautoritarnija i najštetočinskija vlast 1Foto: Stanislav Milojkovic (Arhiva)

Kolumnista nedeljnika Vreme Teofil Pančić izjavio je da, bez obzira što Jugoslavija kao država ne postoji, postoji taj prostor koji je bio i ostaće zajednički ljudima koji žive na području bivše države, jer u najvećem broju dele zajednički jezik i zajedničku kulturu.

„Jugoslavija živi, Austro-Ugarska živi, a kamoli neće Jugoslavija. Mi smo na ovom prostoru jedan svet i tako će biti dok god postoji ova planeta“, rekao je Pančić na tribini u Klubu advokata u Novom Sadu.

Dodao je da on ne može da bude stranac „u svome jeziku i u svojoj kulturi“.

„I to je neuporedivo važnije od ovih naših pseudoidentiteta, poput onog sa koliko se ko prstiju krsti. Mi smo previše mali i beznačajni pojedinačno“, kazao je Pančić.

Ocenio je da su mediji koji se na ozbiljan način bave kulturom u Srbiji gurnuti na „marginu margine“.

„Kod nas vlada tlačiteljski mentalitet i potreba da se zapiša teritorija, o čemu, na primer, svedoče česta menjanja imena ulicama. Zloduh kolektivizma je kod nas oduvek strašno jak, samo menja ideološke okvire. I uvek postoji taj element antizapadnjaštva, antiliberalnoga, skučenoga, zatvorenosti, palanaštva, kao i divljenja tiranima i demagozima. Propoveda se nesloboda u ime tobožnjih viših ciljeva“, rekao je Teofil Pančić.

Govoreći o aktuelnim protestima u Srbiji, on je kazao da, kao i na ranijim protestima, učestvuje i na ovima.

„Sve što sam imao kritički da kažem o ovim protestima, napisao sam i pišem u svojim tekstovima, ali me to ne sprečava da redovno izlazim na proteste. Uvek treba protestovati protiv autoritarne i štetočinske vlasti, a ovo je najautoritarnija i najštetočinskija vlast“, naveo je Pančić.

On je kritikovao predsednika Pokreta slobodnih gradjana Sergeja Trifunovića zbog vulgarnog istupa na protestu u Novom Sadu pre dve nedelje i dodao da je „nedopustivo“ da se na takav način govori o stvarima, poput pitanja Vojvodine, koje su „preozbiljne“, a koje Trifunović elementarno ne razume.

Kritikovao je i Trifunovića i Vojvođanski front i rekao da ni jedni ni drugi neće ništa uraditi za Vovodinu.

„Sergej Trifunović je šoumen. On je u ovom tenutku najuspešniji političar u Srbiji, iako njegova stranka ne postoji. Na sličnom antipolitičkom talasu na vlast su došli razni, uključujući i Trampa i populiste u Italiji. Sergejeva stranka može da jako naraste kao balon, ali ne mislim da može da donese nešto dobro“, ocenio je Pančić.

Tribina je organizovana povodom nagrade Fondacije „Tanja Petrović“, koja je Pančiću nedavno dodeljena za afirmisanje kulture i umetnosti u medijima. S njim je na tribini razgovarala pozorišna kritičarka i novinarka Nataša Gvozdenović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

21 reagovanja na “Pančić: Ovo je najautoritarnija i najštetočinskija vlast”

 1. Sa prvim brijanjem i kupanjem skinuces Nato mrenu sa očiju..Ps ..Izledati kao klošar i soliti pamet po Cia receptu nije dovoljno…..

  • Brijanje i kupanje nekoga – bilo koga – ne bi trebalo da vas brine i da se komentarise. Tako bi radili pristojni, odrasli ljudi.
   Teofil je izuzetan – uvek – njegovi tekstovi su istiniti i uzivanje za citanje bez obzira na vase nepristojne reci.

   • Pa to je vise sugestija…Kada bi se obrijao i okupao mozda bi privukao vise onih koji osudjuju Srbiju za sve sto ne valja u regionu.Imao bi vise pristalica za ideju fasisticke tvorevine zvane Nato…

  • Nadam se samo BOTU,koji se potpisujes bez imena i prezimena,da se ti redovno kupas i brijes,a mozda i da redovno peres zube(ako ih imas),Jer suditi o coveku na osnovu izgleda a ne na osnovu njegovih dela moze samo neki prljav AV-ovski BOTINA…

   • Nisu mi jasna dela ovog coveka, dok su mi nedela dobro poynata, ali izgled mu sve kaze, ako je to buducnost Srbije, onda ne treba ni da postojimo,

    • Jadsn li je ovaj sa bradom kao i draskovic gde je in sada i ti ces uskoro u zaborav

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.