Mogućnost uvođenja vanrednog stanja potpuno je isključena – izjavio je juče posle sednice Vlade Srbije Milan Parivodić, koordinator u Ministarstvu finansija.
On je naglasio da će biti „duboko razočaran“ ukoliko demokratske snage ne uspeju da se dogovore pre isteka roka za formiranje vlade i izrazio očekivanje da će to ipak dogoditi.

Mogućnost uvođenja vanrednog stanja potpuno je isključena – izjavio je juče posle sednice Vlade Srbije Milan Parivodić, koordinator u Ministarstvu finansija.
On je naglasio da će biti „duboko razočaran“ ukoliko demokratske snage ne uspeju da se dogovore pre isteka roka za formiranje vlade i izrazio očekivanje da će to ipak dogoditi. Na pitanje kako komentariše podršku DSS za izbor Tomislava Nikolića za predsednika parlamenta, Parivodić je rekao: „Nisam srećan zbog toga“.

Previše lično pitanje

Na pitanje da li oseća moralnu odgovornost i da li je spreman na neki lični čin u smislu protesta kao što je, recimo, ostavka, s obzirom na izjavu da nije srećan zbog podrške koju je DSS dala predsedniku SRS za izbor na čelo parlamenta, ali i „dubokog razočaranja“ ukoliko demokratske snage ne formiraju novu vladu , Parivodić je odbio da odgovori jer, kako je rekao, to pitanje je suviše lične prirode.

Parivodić je rekao da će, ukoliko nova vlada ne bude formirana, biti potrebno promeniti Zakon o budžetskom sistemu ili da se postojeći Zakon o budžetu izmeni amandmanima kako bi bio omogućen nastavak privremenog finansiranja.
– Sutra uveče ili u subotu ujutru sve će biti mnogo jasnije – kaže Parivodić.
On naglašava da će, ukoliko ne bude postignut dogovor o formiranju nove vlade, Skupština zasedati već u subotu.
– Dok sam ja odgovoran za finansiranje države ono će biti restriktivno i odgovorno i sigurno je to da će država ispunjavati sve svoje finansijske obaveze. Ne pada mi na pamet da pravim bilo kakve kompromise kojim bi se dovela u pitanje makroekonomska stabilnost. Ne znamo šta će se dogoditi, ali ukoliko ne bude formirana vlada onda će biti podneti odgovarajući amandmani koji će korigovati postojeći Zakon o budžetu u smislu smanjenja troškova. Na tome aktivno radimo već nekoliko dana. Zasad je sigurna njihova restriktivna karakteristika, a da li će privremeno finansiranje, ukoliko do njega dođe, biti na rok od 30 ili 90 dana to još ne možemo sa sigurnošću potvrditi – kaže Parivodić.
On je istakao da je Vlada na jučerašnjoj sednici podržala Nacrt zakona o restituciji i građevinskom zemljištu kojim je za obeštećenje bivših vlasnika, onih kojima nije moguće vratiti imovinu u naturi, obezbeđeno četiri milijarde dinara. Dodao je da je veličina zemljišta koje je oduzeto posle Drugog svetskog rata i koje bi trebalo da bude vraćeno bivšim vlasnicima veličine teritorije Crne Gore. Zakonom će biti omogućena restitucija nepokretnosti i privatizacija gradskog građevinskog zemljišta koje se nalazi u državnom monopolu, predstavljajući barijeru za investiranje.
Ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov najavio je poskupljenje struje za 15 odsto od 15. maja, što znači da će kilovat-čas za domaćinstva u proseku koštati oko četiri dinara. To će, kako je rekao resorni ministar, uticati na povećanje inflacije za oko jedan odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari