Parlament ostaje najveća zamerka Srbiji 1Tanja Fajon Foto: Beta/Miloš Miškov

Treba očekivati da će nedostatak parlamentarne debate tokom trajanja vanrednog stanja zbog pandemije biti pomenut u predstojećem godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u EU, kažu za Danas nezvanično diplomate, komentarišući šta bi se moglo naći u dokumentu čije objavljivanje se očekuje u junu.

Naši sagovornici ističu da će se EK „svakako osvrnuti“ na pojedine poteze zvaničnog Beograda u kontekstu uvođenja vanrednih mera, pre svega na to što se parlament nije sastajao duže od mesec dana, i na to da je bez „zelenog svetla“ poslanika bilo u martu proglašeno vanredno stanje, ali napominju da se „sigurno neće ići u detalje u navedenom domenu koji se tiču vanrednog stanja jer ni sve države EU nisu reagovale isto u datim okolnostima“.

„Mnogo veći problem od mera donetih tokom borbe sa kovidom 19 u Srbiji u očima Brisela jeste činjenica da i dalje nije stvoren prostor za istinsku međustranačku debatu u parlamentu. To je srpskim vlastima bilo zamereno i prethodnih godina. Takođe, gotovo je sto odsto sigurno da će biti ponovljena ocena u izveštaju EK da Narodna skupština nema dovoljan nadzor nad izvršnom vlašću“, objašnjavaju izvori Danasa.

Prema mišljenju diplomata, Srbija će dobiti kritike i koje se tiču segmenta vladavine prava, „naročito u delu koji se odnosi na primenu postojećih zakona, zaštite ljudskih prava, borbe protiv kriminala i korupcije“.

Kako podsećaju naši sagovornici, u prethodnom izveštaju EK navedeno je da „nije postignut nikakav napredak po pitanju slobode izražavanja“.

„Treba očekivati da će i ovoga puta biti ponovljena ista sintagma kada je reč o slobodi izražavanja“, tvrde oni.

Što se tiče normalizacije odnosa Beograda i Prištine, diplomate smatraju da će obe strane dobiti kritike što je Briselski dijalog „već dugo u zastoju“, te biti pozvane da se što pre vrate za pregovarački sto i „ulože suštinske napore da stvore povoljan ambijent za postizanje pravnoobavezujućeg sporazuma“. S druge strane, očekuje se da će Srbija dobiti nešto povoljnije ocene u delovima izveštaja EK koji se odnose na ekonomiju, odnose sa susedima i migrantsku politiku.

Fajon: Nejasno da li će EP poslati posmatračku misiju

Tanja Fajon, poslanica grupe Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, kaže za Danas da je i dalje neizvesno da li će EP poslati posmatračku misiju za predstojeće lokalne i parlamentarne izbore u Srbiji, iako je to bilo planirano. „Budući da su izbori zakazani za tako rani datum, 21. jun, ostaje nejasno da li će EP biti u stanju da pošalje delegaciju da posmatra te izbore. Dozvole za putovanja za poslanike EP mora da zvanično odobri EP, što je prilično komplikovano u ovom trenutku zbog pandemije kovid 19. Ostajemo posvećeni tome da učestvujemo u misiji posmatranja izbora, ali sve zavisi od okolnosti u vezi sa kovidom 19, koje su nepredvidive“, objašnjava Fajon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari