Parlament Srbije kao Glavni odbor SNS 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Vlada Srbije trebalo bi republičkom parlamentu da položi račun šta je uradila za proteklih sto dana, ali umesto toga Vlada kao lični servis jednog čoveka, račun polaže predsedniku države i zato sve to deluje kao jedna velika medijska šarada, navode sagovornici Danasa.

Napominju i da u autokratiji nije bitna ni vlada ni Parlament, pa je to i razlog što se o izveštaju o sto dana Brnabićkinog kabineta ne raspravlja u parlamentu, jer je on zapravo Glavni odbor Srpske napredne stranke.

Vladan Glišić, jedini opozicioni poslanik iz redova većinskog naroda, ocenjuje da predsednik države postrojavanjem ministara zapravo pokazuje ko je ustvari premijer.

Smatra i da Ana Brnabić u toj vladi nema ni poziciju prvog potpredsednika jer ima manje moći nego onaj koji je nekad bio prvi potpredsednik.

Za Sandu Rašković Ivić, potpredsednicu Nove stranke, fingiranje je prava reč za izveštaj o 100 dana rada vlade.

„U Skupštini bez opozicije i bez suštinskih kritika na račun rada vlade, Brnabićeva priča o uspesima i planovima. Vidi se jasno da govori u krugu porodice, u ušuškanoj atmosferi podrške i aplauza. Žali Bože struje koja je potrošena za prenos te farse od izveštaja. A diskusije poslanika mahom predstavljaju takmičenje u ulizivanju čelnicima Vučićevog režima i njemu samom, tako da bi i rasprava o izveštaju bila u tom tonu“, napominje Rašković.

Ona pita i hoće li neko imati snage da pita ko je iz vrha vlasti pomagao kriminalcima koji su pohapšeni, jer da bi mogli da u jednom periodu budu jači od države, potreban je neko iz vrha da im u tome pomaže.

I za generalnog sekretara SDS Konstantina Samofalova proslava sto dana rada nema nikakvog smisla, predstavlja čistu fasadu, jer je jasno da je sva moć skoncentrisana u rukama jednog čoveka.

On smatra da oročena koncentraciona vlada nema legitimitet i da je svrha njenog formiranja bila da se podele ministarstva kako bi se zadovoljili apetiti funkcionera i kako bi se pojedinci upisali na ministarsko mesto.

„Njihovih sto dana je samo jeftina medijska priča koja služi tome da se prikažu kao da su oni zaista Vlada, a ne biro predsednika Republike i njegov lični servis. Nema tu bilo kakvog polaganja računa Skupštini, jer je Skupština u stvari Glavni odbor SNS. Smešno je obeležavati sto dna rada u režimu koji se ne menja i koji radi sve gore stvari Srbiji dovodeći više od milion ljudi u siromaštvu i nerešene afere. To je u stvari sto dana u više hiljada dana propasti, korupcije, kriminala, laži. Tužno je obeležavati tromesečje ako svaki put padnete na popravni iz svakog predmeta“, smatra Borko Stefanović, potpredsednik Stranke slobode i pravde.

Potpredsednica Građanske platforme, Sonja Pavlović kaže da nije bitno da li je i šta je „nova stara vlada“ ispunila od svojih obećanja iz premijerkinog ekspozea u proteklih deset, pedeset, sto ili tri stotine dana, jer nije ispunila ništa. Ističe da kontinuitet vladavine i odlučivanja u sadašnjoj kao i svim prethodnim vladama ima samo jedan čovek, Aleksandar Vučić.

„Onoliko koliko je u autokratiji bitna Vlada u Srbiji, bitan je i Parlament te tako ne treba da nas čudi lažna rasprava o sto dana laži, lažne nove vlade u lažnom parlamentu zarobljene države“, precizira Pavlovićeva.

Sa kolegama iz opozicije ne slaže se poslanik SNS Bratislav Jugović, koji kaže da on kao predstavnik naroda u Skupštini Republike Srbije ne mora da objašnjava da je upravo narod glasao za listu SNS zato što ima ogromno poverenje u Aleksandra Vučića.

„Dakle, ministri troše poverenje koje narod ima u predsednika Vučića. Zbog toga je red da njemu polože račune, a narodni poslanici će ministrima sa nedovoljno dobrim rezultatima ubrzati odlazak iz Vlade Republike Srbije. Meni kao narodnom poslaniku je najvažnije da na narednim izborima Vučić ne plaća cehove nesposobnih članova Vlade, nezavisno od toga, da li oni predstavljaju SNS ili su predstavnici koalicionog partnera. Ko obruka Vučića, za njega više nema mesta na najodgovornijim funkcijama“, zaključuje Jugović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari