Parlamentarni izbori bili bi izrugivanje građanima 1Foto: Fonet/Dragan Antonić

Eventualno potpuno bezrazložno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, samo šest meseci po formiranju Vlade koja ima stabilnu većinu i treći put u samo tri godine, predstavljalo bi nezabeležen presedan u praksi demokratskih država i izrugivanje građanima Srbije.

Bojkot parlamentarnih izbora nije pomenut kao realna opcija i zalaganje DSS, već samo kao primer kako je moguće da se odgovori na besmislicu, kakva bi bila raspisivanje vanrednih izbora, kaže u razgovoru za Danas Aleksandar Popović, predsednički kandidat Demokratske stranke Srbije, odgovarajući naše pitanje koliko je logično da DSS bojkotuje parlamentarne izbore ukoliko oni budu održani istog dana .

* Ima li smisla da se budete predsednički kandidat ukoliko aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da drugog kruga neće ni biti i da Srbiji treba baš takav predsednik kakav je on?

– Vi se šalite? Kakav predsednik treba Srbiji, da li osoba koja zastupa tezu da EU nema alternativu ili suprotnu politiku, odlučuju građani. Uveren sam u njihovu zrelost i sposobnost da donesu pravu odluku upoređujući političke programe kandidata, njihove političke i radne biografije i moralne kvalitete. Da kažu i kakvu Srbiju žele za sebe i svoje potomke.

* Da li vaša kandidatura znači i da nećete ponovo u koaliciji sa Pokretom Dveri , budući da su i oni odavno Boška Obradovića najavili kao predsedničkog kandidata?

– Naše nastojanje da se postigne dogovor o zajedničkom kandidatu patriotske opozicije nije, na moju žalost, urodilo plodom. Prijatelji iz Dveri su bili uverenja da ovaj put, na predsedničkim izborima, svaka stranka treba da ima svog kandidata. U takvim okolnostima, nema ničeg prirodnijeg da DSS ima svog predsedničkog kandidata, kao stara stranka novih ljudi, jedina koja ima kristalno jasnu političku ideju i politički program, suprotan evrofanatičnim i pronatovskim strankama na vlasti i opoziciji.

* Da li to znači da očekujete zadovoljavajuće rezultate na predsedničkim izborima?

– Zavisi kojim kriterijumima merite uspešnost. Ranijim rezultatima postignutim na gradskim izborima ni ja ni DSS nismo bili nezadovoljni. Što se predsedničkih izbora tiče očekujem da dobijem podršku onih građana koji dele moje uverenje da je neophodna temeljna promena sadašnje spoljne i unutrašnje politike: državne, ekonomske, obrazovne, zdravstvene, socijalne, kulturne, naučne… građana kojima je dosta kolonijalnog duha u Srbiji, onih koji neće tutorstvo stranih ambasada.

* Kažete da će vaš program biti odustajanje od evropskih integracija. Zar to nije pogrešno u ovom trenutku kada dobar deo građana podržava evropski put?

– Svoja politička uverenja, pa onda i program koji nudim, ne formiram prema procenama stepena trenutne dopadljivosti većini biračkog tela, već su ona rezultat ozbiljnog promišljanja realnosti. Izloženi brutalnim medijskim manipulacijama građani često nisu u mogućnosti da sagledaju sopstveni interes i nasedaju na lažna obećanja i dezinformacije kojima ih vlast svakodnevno obasipa.

* Šta bi u slučaju odustajanja od EU bilo sa zakonima koji su doneti radi usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom. Zar bismo sve počeli ispočetka?

– Briselska administracija je možda neophodna kao tutor nezreloj i nesposobnoj vlasti, ali je nepotrebna zreloj državi i odgovornoj vlasti, svesnoj interesa Srbije. Srbija treba i može bez ucenjivačkog tutorstva EU da se uredi kao demokratska i pravna država, primamljivog poslovnog ambijenta. Samo Vaše pitanje govori o kontradiktornosti: ako su EU zakoni dobri, zašto bi ih menjali? Ako su loši, pa „počinjemo sve ispočetka“, onda su štetni po interese Srbije. Dakle, po diktatu EU smo donosili loše zakone. To je kolonijalni duh o kome govorim i kome se suprotstavljam.

* Zagovarate i put vojne neutralnosti, ali se time ne razlikujete mnogo od vlasti. Šta je tu novo zapravo u vašem programu?

– Sporazumi koje je sadašnja vlast zaključila sa NATO ukazuju da je za vojnu neutralnost na rečima, ali ne i na delu. Već sama formulacija, koja se se često ponavlja, da ulazak u NATO „u ovom momentu“ nije aktuelno pitanje, govori dovoljno o razlici između sadašnje vlasti i DSS.

Štitimo svoj put

* Kako ćete kao predsednički kandidat DSS braniti stavove stranke koja se udaljila od Kosova, od osnivača stranke i pocepala svoj poslanički klub?

– Demokratska stranka Srbije svoj čvrst i jasan stav o rešavanju pitanja Kosova i Metohije nije promenila, a zvaničnu politiku koja se vodi od 2008, danas još otvorenije nego do 2012, smatramo saučesništvom u konstituisanju državnosti samoproglašene tzv. „Republike Kosova“. U politici svako sam odredi svoj put. Mi ga, jasno, imamo. I štitimo, ma po koju cenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari