Parlamentarni izbori zasad neizvesni 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Vanredni parlamentarni izbori za sad nisu izgledni, nezvanične su procene naših sagovornika bliskih vlasti.

Ipak, rešavanje situacije u kojoj su najvažniji akteri na političkoj sceni, premijer i predsednik, u sukobu moglo bi da utiče na odluku o izborima.

Tomislav Nikolić, aktuelni predsednik države, proteklih dana je razgovarao sa 13 poslanika u Skupštini Srbije u nameri da od njih dobije podršku i oformi sopstveni poslanički klub koji bi, kako je Danas već pisao, trebao da se zove Izvorni SNS, reklo je Danasu više izvora bliskih Nikoliću i SNS. Prema rečima naših sagovornika, zasad se Nikolić zadržava samo na planovima i pripremama novog kluba i čekaju se i prate potezi lidera SNS Aleksandra Vučića i funkcionera naprednjaka koji rade na poslaničkoj disciplini.

Ukoliko naprednjaci budu disciplinovali svoje poslanike, Nikolić može da traži podršku još dva poslanika Nove Srbije, Velimira Ilića, i imao bi potrebnih pet poslanika za svoju grupu, kažu sagovornici Danasa i dodaju da Nikolić možda može da očekuje i da mu se pridruže tri poslanika SNP Nenada Popovića.

Stvaranje novog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije i slabljenje poslaničkog kluba naprednjaka otvara pitanje hoće li se premijer odlučiti na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Nikolić, kako kažu naši sagovornici, ima iskustva u oduzimanju poslanika iz 2008. kada su on i Vučić izašli iz SRS.

Izvori Danasa spekulišu da do izbora ipak neće doći, jer Vučić ne želi da posle izbora u Skupštini ima opoziciju u vidu Nikolićeve stranke koja bi na izborima mogla da osvoji i do 10 odsto glasova. To bi značilo da bi Nikolić posle izbora imao i više svojih poslanika nego što sada može da ih okupi. Takođe, kako kažu naši sagovornici, Vučić planira da parlamentarne izbore „veže“ za izbore u Beogradu koji na red dolaze sledeće godine. Kako ukazuj naši sagovornici bliski SNS, Vučić i u slučaju da Nikolić bude uspešan i uz sebe okupi veći broj poslanika naprednjaka, možda može da računa i na glasove SRS, ali i LDP, LSV pa i DS.

Dragoljub Anđelković, politički analitičar, za Danas kaže da ako bi Nikolić uspeo da oformi svoj poslanički klub u Skupštini Srbije, onda bi bilo realno očekivati raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

– Vučić bi sasvim sigurno želeo da kazni one poslanike koji su mu okrenuli leđa jer oni verovatno na izborima ne bi bili ponovo izabrani – kaže Anđelković. On dodaje da izgleda da je Nikolić ipak poražen u nameri da formira nezavisni poslanički klub, jer nema podršku poslanika niti odbora u Srbiji koji su podržali Vučića.

Politički analitičar Vladimir Goati za naš list navodi da bi bilo glupo bacati od 12 do 15 miliona evra na izbore kojim se ništa novo ne bi dobilo niti bi se išta rešilo.

– To što Nikolić ulazi u političku arenu to je u redu. Većina koju ima SNS sa partnerima je dovoljan da se vlada čak i ako joj Nikolić otkine nekog člana. Raspisivanje izbora zbog toga bi bilo čisto razbacivanje parama. Ukoliko nema nekih novih momenata kojima se suštinski menja osovina skupštinske većine, a ne verujem da ima, mada ništa ne mogu ad isključim, onda izbora ne treba da bude – zaključuje Vladimir Goati.

Da nema razloga za izbore, misli i lider SPS Ivica Dačić. NJegova stranka bi u situaciji slabljenja naprednjaka ponovo došla u poziciju da on nje mnogo šta zavisi. Dačić je na konferenciji za novinare naveo da nema razloga za

vanredne parlamentarne izbora jer nema krize u radu Parlamenta. On je praznim pričama nazvao spekulacije da je došlo do raskola u SPS i u SNS.

On je rekao da SPS nije podržao Vučića kao zajedničkog kandidata da bi nešto dobio, već da bi se napravio kvalitetan front koji će garantovati političku stabilnost Srbije. Dačić je rekao i da su sada odnosi dve partije puno kvalitetniji nego pre nekoliko meseci.

Na pitanje da li priželjkuje da bude premijer, ako Vučić postane predsednik, Dačić je uzvratio „pa šta ima da priželjkujem nešto što sam već bio“.

Dačić je rekao, kada bi on odlučivao, predsednik Srbije Nikolić ne bi dobio ništa, jer je hteo „glavu“ Vučića do pre neki dan a ako toga Vučić nije svestan to je njegov problem. „Ne razgovara se sa političkim prijateljem kao što radi Nikolić“, rekao je Dačić.

Odluka o izborima ove nedelje

Ove nedelje bi prema najavama trebalo da bude poznato ide li Srbija na vanredne parlamentarne izbore. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je za RTS da će premijer za nekoliko dana doneti odluku da li će biti raspisani i vanredni parlamentarni izbori i da će tu odluku izložiti predsedniku Tomislavu Nikoliću. Na konstataciju da se 31. maja završava petogodišnji mandat predsednika Nikolića i da računica kaže da ona mora da raspiše predsedničke izbore do 3. marta, Gojković dodaje da još nije doneta odluka o datumu predsedničkih izbora. Ona kaže da se razmatraju svi aspekti koji bi mogli da izazovu raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, na primer da li stranke uz SNS koje podržavaju Vučića dele takvo mišljenje takvo, kakvo je mišljenje opozicije…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari