Parlamentarni odbor: Pozitivni rezultati u sprovođenju obaveza 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije (EU) i Srbije usvojio je preporuke na sedmom sastanku u Beogradu kojim se pozdravlja otvaranje 12 pregovaračkih poglavlja.

Dva su privremeno zatvorena i ponavlja da je važno da Srbija obezbedi dovoljno ljudskih i finansijskih resursa, uz finansijsku podršku EU koja dolazi u okviru pretpristupne pomoći EU.

Podseća se da je napredak Srbije u okviru poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, kao i u procesu normalizacije odnosa u okviru poglavlja 35 i dalje od suštinske važnosti za sveukupnu dinamiku pregovaračkog procesa, u skladu sa Pregovaračkim okvirom i pozdravlja održavanje četvrtog sastanka Saveta SSP EU – Srbija.

Potvrđuje se da je Srbija sveukupno ostvarila pozitivne rezultate u sprovođenju svojih obaveza iz SSP, uzima u obzir određena otvorena pitanja u okvoru SSP, posebno ona dugotrajna koja se odnose na državnu pomoć i fiskalnu diskriminaciju određene robe i pozdravlja kontinuirani dijalog između Srbije i Evropske komisije u cilju potpune primene SSP, s obzirom da to ostaje ključno za trgovinske odnose između EU i Srbije, navodi se u preporukama sa sastanka.

Ponavlja se važnost komunikacije o EU u procesu pristupanja, koja ostaje prvi ekonomski i politčki partner Srbije, podstiče vlasti u Srbiji i Delegaciju EU u Srbiji da ulažu više truda u promovisanje evropskih vrednosti u javnim debatama, dodaje se u Deklaraciji i preporukama sa sastanka koji je održan 20. i 21. decembra.

Poslanik Evropskog parlamenta i kopredsedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija – Srbija Eduard Kukan rekao je danas da Srbija napreduje u pregovorima sa EU, ali ima odredjenih pitanja u kojima se očekuje mnogo više rezultata i energije, navodeći da su poglavlja 23 i 24 ključna za uspeh.

Opšti utisak je pozitivan i konstruktivno se radi u procesu evropskih integracija u Srbiji, rekao je Kukan. On je novinarima u skupštini rekao da je delegacija Evropskog parlamenta u Beogradu razgovarala sa premijerkom Anom Brnabić i ministrima Nebojšom Stefanovićem i Nelom Kuburović.

Tokom tih sastanaka, obavestili smo predstavnike vlasti, na isti način kao i naše kolege iz parlamenta, da u svim evropskim institucijama postoji pozitivan ambijent kada je reč o proširenju i tome se posvećuje mnogo pažnje, rekao je Kukan.

Podsećajući da je sledeći predsedavajući EU Bugarska, a da potom slede Austrija i Rumunija, Kukan je naglasio da te države imaju ambiziozne ciljeve i „guraju“ proces proširenja napred.

Naš savet je da Srbija iskoristi tu pozitivnu atmosferu da pokažu više i ostvari konkretne rezultate, rekao je Kukan i naglasio da je u sredu delegacija evropskih parlamentaraca imala sastanak i sa predstavnicima nevladinih organizacija kako bi dobili više informacija o stanju reformi u Srbiji.

Govoreći o sastancima u parlamentu, Kukan je rekao da su održane dve sesije i da je bila veoma dobra i otvorena debata u prisustvu ministra Jadranke Joksimovć, šefa Delegacije EU u Srbiji sema Fabricija i ambasadora Estonije, zemlje koja predsedava EU.

Diskutovali o svim pitanjima otvoreno, bila je prijateljska debata, postavljena su sva pitanja počev od slobode medija, rada parlamenta i u toj debati su svi postavili pitanje. Razgovor je bio živahan i koristan, rekao je Kukan i napomenuvši da je za Srbiju dobro da postane članica EU, ali i za Uniju jer će je članstvo Srbije obogatiti.

Pregovarački proces ide dobro, ocenio je Kukan i napomenuo da je svestan da su vlasti očekivale sada otvaranje više od dva poglavlja, ali da je potrebno nastaviti posao.

Poglavlja 23 i 24 su ključna za svaki budući uspeh pregovora, reforme pravosudja, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, vladavine prava. Da biste završili reformu pravosudja očekuje se promena Ustava. Najvažnija su ta dva poglavlja i zato su otvorena na početku. Znamo da su neka poglavlja tehnički spremna, a Evropska komisija će doneti odluku, rekao je Kukan.

Kukan je istakao i kada je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pomenuo vremenski horizont buduče članice znaju da moraju da intenziviraju napore u reformama, ali važan je i dijalog sa Kosovom.

Uvek kažemo u Briselu da cenimo doprinos obe strane, posebno i izjavu predsednika koji je pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu. Informisani smo od nevladinog sektora da je bilo već nekih sastanaka, ali da ne očekujemo brza i laka rešenja, rekao je Kukan.

Upitan o stanju demokratije u Srbiji, Kukan je rekao da su u sredu imali otvorenu diskusiju u parlamentu u kojoj su predstavnici opozicije kritikovali način na koji funkcioniše parlament i žalili su se da tokom rasprave o budžetu nisu imali prilike da debatuju.

Kolege iz vladajućih stranaka imaju su drugačije mišljenje. U svakoj zemlji, u parlamentu uvek mogu da se poboljšaju demokratski standardi, način rada može biti unapredjen. Što se tiče Srbije mislim da je moguće napredovati kada imate ozbiljne diskusije, kada slušate jedni druge i dogovorate koji je najefikasniji način za funkcionisanje parlamenta, rekao je Kukan.

Poslanik u Skupštini Srbije i kopredsedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija Vladimir Orlić rekao da je ponovljena podrška reformama koje Srbija sprovodi na evropskom putu.

Uz nepodeljenu podršku evropskim integracijama, otvaranje poglavlja treba da prati tehnička pripremljenost sa naše strane i potvrdjeno da je potrebno obezbediti kapacitete da se procesi izvedu na dobar način, uz finansijsku podršku iz EU, rekao je Orlić.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije (EU) i Srbije usvojio je preporuke na sedmom sastanku u Beogradu kojim se pozdravlja otvaranje 12 pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena i ponavlja da je važno da Srbija obezbedi dovoljno ljudskih i finansijskih resursa, uz finansijsku podršku EU koja dolazi u okviru pretpristupne pomoći EU.

Podseća se da je napredak Srbije u okviru poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, kao i u procesu normalizacije odnosa u okviru poglavlja 35 i dalje od suštinske važnosti za sveukupnu dinamiku pregovaračkog procesa, u skladu sa Pregovaračkim okvirom i pozdravlja održavanje četvrtog sastanka Saveta SSP EU – Srbija.

Potvrdjuje se da je Srbija sveukupno ostvarila pozitivne rezultate u sprovodjenju svojih obaveza iz SSP, uzima u obzir odredjena otvorena pitanja u okvoru SSP, posebno ona dugotrajna koja se odnose na državnu pomoć i fiskalnu diskriminaciju odredjene robe i pozdravlja kontinuirani dijalog izmedju Srbije i Evropske komisije u cilju potpune primene SSP, s obzirom da to ostaje ključno za trgovinske odnose izmedju EU i Srbije, navodi se u preporukama sa sastanka.

Ponavlja se važnost komunikacije o EU u procesu pristupanja, koja ostaje prvi ekonomski i politčki partner Srbije, podstiče vlasti u Srbiji i Delegaciju EU u Srbiji da ulažu više truda u promovisanje evropskih vrednosti u javnim debatama, dodaje se u Deklaraciji i preporukama sa sastanka koji je održan 20. i 21. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari