Parović: Srbiji treba dogovor i politički pluralizam 1Foto: Medija centar

Ideja o razgraničenju na Kosmetu nije naišla na podršku u srpskoj javnosti, a i na međunarodnom planu oko te ideje ne postoji neophodni konsenzus.

Iz tog razloga mi ova predsednikova izjava deluje kao konstatacija realnog stanja. A realnost je da se pitanje konačnog statusa Kosova i Metohije ne sme i ne može rešavati olako obećanom brzinom. To nije moglo ni pre trideset godina i to je život pokazao, kaže Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, odgovarajući na pitanje da komentariše izjavu predsednika Srbije i SNS izrečenu na Glavnom odboru stranke, da je njegova kosovska politika poražena.

* Vaša partija, Narodni slobodarski pokret je krenula u kampanju „Dogovor ne podela!“. Šta je cilj te kampanje?

– Neposredni povod je naš stav da podela Kosmeta nije dobro rešenje i u tom pravcu se mi zalažemo da dogovorom nađemo model po kojem ćemo svi zajedno braniti ustavni poredak i Rezoluciju 1244. Treba se setiti 2015. i akcije sprečavanja da tzv. Republika Kosovo uđe u Unesko, tada smo svi i vlast i opozicija i NVO sektor i Crkva bili na istoj strani i postignuta je velika i realna pobeda. Mi se zalažemo za takve pobede, a to može samo uz dogovor, nikako uz kopanje političkih rovova.

* Da li je realan dogovor takvog tipa?

– U uslovima u kojima se politika vodi potenciranjem podele po modelu „Ua ili Ura Vučić“ to je teško ostvarivo. Zbog toga je potrebno menjati političku logiku. Mi Slobodari kampanjom „Dogovor ne podela!“ šaljemo i dubinsku poruku o potrebi pravljenja istinske alternative postojećem sistemu, a to opet može samo ukoliko postoji i onaj deo opozicije koji nastupa iz pozicije društvene odgovornosti i konstrukcije.

* Da li je to razlog zbog kojeg niste pristupili Savezu za Srbiju?

– Lično sam protivnik političkog udruživanja bez zajedničkog ideološkog predznaka. A pogotovo sam protivnik udruživanja cenzusa radi. Problem za SzS je već jasno uočljiv, a to je nedostatak konzistentne politike i jasne alternative postojećoj vlasti. Taj spoj ideološkog šarenila, kao i spoj onih koji su jako dugo bili vlast sa onima koji su realno politički neiskusni meni deluje kao reciklirana plastika. Mislim, može se koristiti i reciklirana plastika, ali ima dosta neprijatan miris. Tako i ta koalicija ima taj neprijatan miris ranijeg političkog delovanja najvećeg broja onih koji je čine.

* Kažete da SzS nije alternativa vlasti. A kako onda ocenjujete vrlo jasan stav Dragana Đilasa i istup protiv prodaje PKB-a?

– Da bi nešto bila realna alternativa vlasti onda nije dovoljno reći samo ja sam protiv toga, nego je potrebno reći ja sam za to da se npr. sa PKB-om uradi nešto drugačije od puke prodaje. Primera radi, mi Slobodari imamo predlog da se sva državna zemlja, uključujući i zemlju PKB-a uključi u jedan Fond koji bi služio kao podsticaj dolasku novih tehnologija u poljoprivredu i čiji bi korisnici bili dužni da ta nova znanja prenesu našim paorima. To je alternativa prodaji državne zemlje i to kaže neko ko nije personifikacija burazersko političkih kombinacija. Znate, Dragan Đilas je uz sve kvalitete koje je pokazao i kao gradonačelnik i kao predsednik KSS ipak čovek koji je oličenje dvehiljaditih godina u kojima su recimo svi poljoprivredni kombinati prodati za tepsiju ribe i u kome je i sam PKB očerupan i čiji su delovi, poput Frikoma prodati Ivici Todoriću, tajkunu iz Hrvatske. Loše je po Srbiju da „UA Vučić!“ bude otkup političkih grehova iz prošlosti i stoga se mi kao partija trudimo da javnosti pokažemo da je neophodno stvoriti i taj treći politički pol koji će biti brana pogubnoj podeljenosti društva.

* Da li je to najava nekog novog opozicionog saveza?

– Mi kao partija ovako delujemo od kada smo i osnovani. Srbiji je neophodan politički pluralizam jer se samo tako može očuvati stabilnost društva u turbulencijama koje su pred nama. Mi ćemo svoj doprinos narodu dati tako što ćemo uneti na velika vrata suverenističku politiku koja svakim danom jača u Evropi. Naše veze sa partijama kao što su Nacionalno okupljanje iz Francuske ili Alternativa za Nemačku omogućuju da Srbi kao narod imaju vezu i sa nadolazećim evropskim suverenističkim pokretom. Tako da od nas građani mogu da očekuju formiranje široke društvene i političke platforme u skladu sa tim novim trendovima, a za očekivati je da platforma preraste u ideološki politički savez koji će dobiti veliku podršku na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari