"Partije gube svoje ideologije" (VIDEO) 1

U ovoj tabloidnoj kulturi teško je da dođu i budu plasirane u javnost ozbiljne teme koje su rezultat unutarpartijskih diskusija i promišljanja.

Problem je u tome što se u svakoj partiji, lideri ili ključni funkcioneri, uglavnom regrutuju i prelaze u izvršnu vlast – u ministarstva, postaju državni sekretari te se dakle bave politikom vladajuće koalicije. Tako se gubi ta partijska ideologija, gubi se ono na čemu bi insistirali kada bi se češće održavali partijski sastanci. Umesto toga, promoviše se jedna koaliciona agenda koja nema mnogo, ili pak ima dodirnih tačaka sa onim što jeste ideološki identiet svake partije, rekla je Dijana Vukomanović, poslanica poslaničkog kluba “Za spas Srbije”, u emisiji Centrifuga koja se ekskluzivno emituje na sajtu Danasa.

– Partije ne donose ugled jer od tabloidne produkcije određenih političara mnogo češće možete zažaliti što ste ušli u neku partiju nego što ste zadovoljni time, rekla je Vukomanović poslanica.

Na kom je nivou demokratija u Srbiji danas?

Na veoma je niskom nivou. Onog trenutka kada svi, I u zemlji I u inostranstvu kažu da je ugrožena sloboda medija, ako nemate pravo da javno kažete nešto što je loše ili pohvalite nešto dobro, ili nametnete nekakv konstruktivan dijalog o ozbiljnim problemima, onda je tu nivo slobode veoma nizak. Ako je sloboda to da se javno izrazi svoje mišljenje na niskom nivou, onda je demokratija na još nižem.

Čemu se možemo nadati od predstojećih izbora i uopšte čemu se nadati u vremenu koje je ispred nas?

Možemo da se nadamo da će što veći broj građana izaći na izbore. Mora da se podigne izlaznost jer izabiramo čoveka koji će predstavljati Srbiju u regionu i u svetu narednih pet godina. Zato svako ko izlazi ili ne izlazi na birališta 2017. godine ne sme da se žali da nije uticao na ono što će se u Srbiji dešavati do 2022. godine. Veoma je važno ispuniti to građansko pravo – izaći na izbore i uticati na promene. Ali apstinencija je generalno i evropski i svetski trend jer ljudi bivaju razočarani onime što na televiziji vide o politici.

Da li očekujete drugi krug izbora?

Uvek stvari posmatram u kontinuitetu. Ako pogledate 2004., 2008., 2012., uvek su bila dva kruga. Onaj koji je pobedio u prvom, gubio je u drugom krugu. Zaista se i analitički i politički i građanski nadam da će biti dva kruga izbora zato što će izaći veći broj građana na izbore i da će u drugom krugu pobediti neko ko državu ne shvata kao ličnu svojinu. Zaista verujem da može da dođe do pobede takozvane alternative.

Da li ste zažalili što ste ušli u politiku uopšte?

Ne, nisam, to je moje opredeljenje. Radila sam u Institutu društvenih nauka, analitički se bavila partijama i drago mi je što sam ušla u partiju ali cena je izuzetno velika – plaćate je u ličnom životu ali placate je i u profesionalnom integritetu. Jer kada radite kao istraživač u Institutu, imate veliku slobodu i određenu reputaciju koja je u skladu sa vašim obrazovanjem. Kada uđete u politiku vi shvatite da, u vremenima kakva su, sve to što ste naučili na fakultetu biće vam često zamereno, biće vam prepreka…I onda krenu te unutarpartijske, klanovske borbe potom produkcija u novinama i u tom smislu plaćate veliku cenu jer dođete u situaciju da sebe ne prepoznajete u toj javnoj produkciji.

Ceo intervju možete pogledati na snimku:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2PX2CaTEFW0]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari