Dve stranke i jedna koalicija, od njih ukupno deset, dostavile su Agenciji za borbu protiv korupcije izveštaj o prikupljenim i utrošenim sredstvima u izbornoj kampanji na vanrednim izborima u Odžacima. SRS i SNS navele su da za kampanju nisu prikupile, dobile niti potrošile ni dinar. Lista Za evropske Odžake, koju predvodi DS, potrošila je 12.090 dinara, izjavila je direktorka Agencije Zorana Marković.

Zakon o finansiranju političkih stranaka predviđa obavezu podnošenja izveštaja u roku od deset dana od dana održavanja izbora. Agencija za borbu protiv korupcije, iako je od izbora prošlo 30 dana, nije primila izveštaje G17 plus, DSS, koalicije SPS-PUPS, Nove Srbije, koalicije Srbija-Balaševć-Šajn, Romske demokratske partije i Narodne partije.

Koalicija Za evropske Odžake potrošila je u kampanji 12.090 dinara, i to za letke i novine koje je izradila Futura Novi Sad. Ta stranka nije prikupila ni dinara priloga i sve što je potrošila dobila je iz budžeta za rezultat ostvaren na izborima.

Zorana Marković rekla je Beti da Zakon ostavlja Agenciji rok od 90 dana da proveri podatke iz izveštaja, za šta može da angažuje ovlašćene revizore.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, kaže za Danas da je sumnjivo da neke stranke nisu dobile nikakva sredstva za predizbornu kampanju i da ništa nisu potrošile.

– Ako je koalicija Za evropske Odžake dobila novac iz budžeta, sigurno su ga dobile i druge. Kada je reč o troškovima, sve partije su morale bar nešto da potroše za plakate, flajere, predizborne skupove i slično. Sumnjam da je iko bio bez troškova. Sada je na Agenciji za borbu protiv korupcije da proveri verodostojnost finansijskih izveštaja – objašnjava Nenadić.

On ne isključuje mogućnost da su stranke izveštaje poslale Republičkoj izbornoj komisiji, što je bila praksa pre osnivanja Agencije za borbu protiv korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari