Predsednik Srbije Boris Tadić još nije odgovorio na zahtev lidera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora za hitan sastanak, koji je prema najavama trebalo da se održi danas.

Ištvan Pastor ukazuje za Danas da je moguće da će sastanak biti odložen ili otkazan, s obzirom na to da se predsednik Tadić do juče po podne nije obratio SVM-u. On dodaje da partija na čijem je čelu pripada vladajućoj većini i da bi bilo logično da razgovara s Tadićem o trenutnoj situaciji u zemlji i ulozi SVM-a.

– Kao politička stranka s četiri poslanička mesta u Skupštini Srbije, SVM može samo u parlamentarnoj proceduri da iskaže svoje stavove, i to često dovodi do neprirodne situacije, kao što je bilo prilikom usvajanja rebalansa budžeta. Voleo bih da porazgovaram s predsednikom Republike kako bi se ovakvo stanje dugoročno i sistemski rešilo. Ja sam u potpunosti otvoren za saradnju i mislim da bi sastanak na kome bi o tome bilo reči bio dobar za parlamentarnu većinu i čitavo društvo – navodi Pastor.

Prema njegovim rečima, do sada je razgovarao s Tadićem o mnogim „evergrin“ temama, kao što su pitanja statuta Vojvodine, zakon o nadležnostima i zakon o savetima nacionalnih manjina, ali da su te teme i dalje aktuelne. Kako ističe, voleo bi da čuje mišljenje predsednika Srbije o sudbini projekata koji treba da se usvoje u parlamentu, ali i o promeni Ustava, koju je Tadić najavio.

Pastor podseća da je pre dva meseca poslao pismo predsedniku Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću i predsednici Narodne skupštine Slavici Đukić-Dejanović o nacionalnom pomirenju Srba i Mađara, odnosno o utvrđivanju istorijskih činjenica za pokretanje pitanja nacionalnog pomirenja i kaže da bi na sastanku s predsednikom Srbije naveo i ovo pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari