Patrijarh srpski Irinej izjavio je za Danas da ne namerava da poseti u bolnici predsednika SNS Tomislava Nikolića. Poglavar SPC kaže da je „štrajk glađu i žeđu nehrišćansko delo, jer ako neko mrzi svoje telo, kako može da voli druge ljude“. Povodom spekulacija da bi SPC pozivom Nikoliću da prekine štrajk mogla da pomogne razrešenju situacije nastale istrajavanjem lidera SNS u odbijanju vode i hrane, patrijarh Irinej, koji je iz Niša trebalo da se vrati u Beograd, navodi za naš list i da njega niko tim povodom do juče popodne nije kontaktirao.

Član Svetog arhijerejskog sinoda i portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović) posle jednosatnog razgovora sa Tomislavom Nikolićem u KBC na Novom Beogradu sinoć nije želeo da razgovara sa novinarima. U okruženju vladike bačkog Danasu je nezvanično objašnjeno da je reč o privatnoj poseti. Kako je našem listu rečeno, vladika Irinej je dolazeći iz Novog Sada u Beograd, gde sutra ima obaveze na Bogoslovskom fakultetu, svratio u novobeogradski KBC sa poseti Nikolića radi uvida u njegovo zdravstveno stanje i da bi ga zamolio ga da ne narušava zdravlje. Sa vladikom Irinejem, Nikolića je sinoć posetio i Vladimir Božović, advokat Mitropolije crnogorske primorske i bivši glavni inspektor MUP Srbije.

Miroslav Latinović, šef kabineta Tomislava Nikolić, izjavio je da je „preosvećeni vladika bio u poseti verniku SPC“. Nikolić je pre dolaska vladike Irineja, rekao novinarima da „nije dobio nikakvu poruku od patrijarha, ali da će, možda, neko doći da mu je prenese“. U Predsedništvu Srbije, DS i SNS nezvanično tvrde da povodom „slučaja Nikolić“ nisu kontaktirali SPC i tražili njene „usluge“.

Štrajkači i u Nišu

Niš – Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić apelovao je juče na poverenika Opštinskog odbora naprednjaka u niškoj opštini Palilula Bobana Džunića i na člana tog odbora Miodraga Stankovića Uču da prekinu štrajk žeđu i glađu. Džunić je u protestu od subote uveče, a Stranković, inače poznat široj javnosti po dugotrajnom štrajku glađu u vreme hapšenja Vuka Draškovića početkom devedesetih, od nedelje.

– Zvao nas je zamenik predsednika Vučić i molio nas da prekinemo štrajk. Rekao je da je dovoljno što se predsednik Nikolić žrtvuje na taj način. Odgovorili smo da ćemo razmisliti i u toku dana doneti odluku – rekao je juče oko podne za naš list Džunić, čije „sve lošije“ zdravstveno stanje prate lekari, članovi SNS, a „dva puta su dolazile i ekipe Hitne pomoći“.

U niškoj SNS, u čijim prostorijama Đunić i Stamenković štrajkuju, saopštili su da su za sinoć, na Trgu Stevana Sinđelića, zakazali „prvi u nizu protestnih okupljanja“, sa zahtevom za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Z. M.

„Tihi građanski rat“

Beograd – U periodu kada je neophodno obaviti važne reforme u državi, svako pogoršanje političke klime je loše, ne samo za političke stranke nego i za celu Srbiju. U ovom trenutku bilo bi loše dolivati ulje na vatru. Treba na svaki način težiti kompromisu i džentlemskom dogovoru DS i SNS oko datuma izbora. Ja se nadam da se to može odstvariti – kaže za Danas Nikola Jovanović, urednik časopisa Izazovi evropskih integracija i programski direktor Centra za novu politiku.

On ocenjuje da, u nedostatku političkih ideja i kvalitetnih programa, stranke „obaraju ruke“ oko marginalnog pitanja i podižu ulog do neslućenih granica za ono što je tehnička, a ne suštinska stvar. „Političke partije pokušavaju da mobilišu svoje glasače i simpatizere ne kroz konkretne predloge i programe, već kroz antagonizaciju i militarizaciju političke scene, jer se vodi tihi građanski rat pristalica dve struje“, navodi Jovanović.

Na pitanje šta SNS može da uradi u narednom periodu, Jovanović odgovara da naprednjaci vuku očajničke poteze, jer nemaju kapacitet da izvrše dovoljan pritisak na vlast, ili to ne žele da urade dok Evropska komisija u oktobru ne objavi svoje mišljenje o kandidaturi Srbije. Upitan koji bi to bio dovoljan pritisak na vlast, naš sagovornik ocenjuje da bi SNS mogla da uči od G17 plus, kada je ta stranka bila u opoziciji. „Pritisak na vlast se vrši razotkrivanjem afera, političkim inicijativama, a ne kroz ličnu žrtvu“, zaključuje Jovanović. L. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari