Član Svetog arhijerejskog sinoda i portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović) posle jednosatnog razgovora sa Tomislavom Nikolićem u KBC na Novom Beogradu sinoć nije želeo da razgovara sa novinarima. U okruženju vladike bačkog Danasu je nezvanično objašnjeno da je reč o privatnoj poseti. Kako je našem listu rečeno, vladika Irinej je dolazeći iz Novog Sada u Beograd, gde sutra ima obaveze na Bogoslovskom fakultetu, svratio u novobeogradski KBC sa poseti Nikolića radi uvida u njegovo zdravstveno stanje i da bi ga zamolio ga da ne narušava zdravlje. Sa vladikom Irinejem, Nikolića je sinoć posetio i Vladimir Božović, advokat Mitropolije crnogorske primorske i bivši glavni inspektor MUP Srbije.

Miroslav Latinović, šef kabineta Tomislava Nikolić, izjavio je da je „preosvećeni vladika bio u poseti verniku SPC“. Nikolić je pre dolaska vladike Irineja, rekao novinarima da „nije dobio nikakvu poruku od patrijarha, ali da će, možda, neko doći da mu je prenese“. U Predsedništvu Srbije, DS i SNS nezvanično tvrde da povodom „slučaja Nikolić“ nisu kontaktirali SPC i tražili njene „usluge“.

Štrajkači i u Nišu

Niš – Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić apelovao je juče na poverenika Opštinskog odbora naprednjaka u niškoj opštini Palilula Bobana Džunića i na člana tog odbora Miodraga Stankovića Uču da prekinu štrajk žeđu i glađu. Džunić je u protestu od subote uveče, a Stranković, inače poznat široj javnosti po dugotrajnom štrajku glađu u vreme hapšenja Vuka Draškovića početkom devedesetih, od nedelje.

– Zvao nas je zamenik predsednika Vučić i molio nas da prekinemo štrajk. Rekao je da je dovoljno što se predsednik Nikolić žrtvuje na taj način. Odgovorili smo da ćemo razmisliti i u toku dana doneti odluku – rekao je juče oko podne za naš list Džunić, čije „sve lošije“ zdravstveno stanje prate lekari, članovi SNS, a „dva puta su dolazile i ekipe Hitne pomoći“.

U niškoj SNS, u čijim prostorijama Đunić i Stamenković štrajkuju, saopštili su da su za sinoć, na Trgu Stevana Sinđelića, zakazali „prvi u nizu protestnih okupljanja“, sa zahtevom za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Z. M.

„Tihi građanski rat“

Beograd – U periodu kada je neophodno obaviti važne reforme u državi, svako pogoršanje političke klime je loše, ne samo za političke stranke nego i za celu Srbiju. U ovom trenutku bilo bi loše dolivati ulje na vatru. Treba na svaki način težiti kompromisu i džentlemskom dogovoru DS i SNS oko datuma izbora. Ja se nadam da se to može odstvariti – kaže za Danas Nikola Jovanović, urednik časopisa Izazovi evropskih integracija i programski direktor Centra za novu politiku.

On ocenjuje da, u nedostatku političkih ideja i kvalitetnih programa, stranke „obaraju ruke“ oko marginalnog pitanja i podižu ulog do neslućenih granica za ono što je tehnička, a ne suštinska stvar. „Političke partije pokušavaju da mobilišu svoje glasače i simpatizere ne kroz konkretne predloge i programe, već kroz antagonizaciju i militarizaciju političke scene, jer se vodi tihi građanski rat pristalica dve struje“, navodi Jovanović.

Na pitanje šta SNS može da uradi u narednom periodu, Jovanović odgovara da naprednjaci vuku očajničke poteze, jer nemaju kapacitet da izvrše dovoljan pritisak na vlast, ili to ne žele da urade dok Evropska komisija u oktobru ne objavi svoje mišljenje o kandidaturi Srbije. Upitan koji bi to bio dovoljan pritisak na vlast, naš sagovornik ocenjuje da bi SNS mogla da uči od G17 plus, kada je ta stranka bila u opoziciji. „Pritisak na vlast se vrši razotkrivanjem afera, političkim inicijativama, a ne kroz ličnu žrtvu“, zaključuje Jovanović. L. V.