Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej i patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril kritikovali su politiku državnog rukovodstva Srbije u vezi s Kosovom. „Naše sadašnje rukovodstvo je pod priličnim uticajem Zapada. Crkva čini sve da njihovu svest veže za moćnu rusku istoriju, rusku crkvu“, rekao je patrijarh SPC prilikom susreta u Moskvi.


Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril uzvratio je da se slaže sa stavovima patrijarha Irineja, Svetog arhijerejskog sabora i Svetog sinoda SPC o Kosovu. „Mi sa žaljenjem konstatujemo da političko rukovodstvo Srbije nema snagu da bude principijelno. Smatramo da srpsko rukovodstvo treba da osluškuje stav SPC, a ne da ga ignoriše, tim pre javno“, rekao je Kiril, a prenele novinske agencije.

Irinej je pozvao RPC i Rusiju da pomognu „u očuvanju“ Kosova. „Molimo vas, i preko vas državno rukovodstvo Rusije, da nam pomognete da sačuvamo Kosovo i Metohiju“, rekao je patrijarh SPC. Poglavar RPC je uzvratio da ova crkva „bezrezervno podržava pravedan stav SPC“ i da je to „zajednički stav“.

Patrijarh Irinej se nalazi u zvaničnoj poseti Rusiji, na poziv patrijarha Kirila, i predvodi delegaciju SPC koja će učestvovati u obeležavanju 1.025 godina krštavanja Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari