Paunović: Očekivao se dolazak Marka Đurića i ekipe 1Foto: Miroslav Dragojević

Ulazimo u narednu fazu pritisaka, ovaj put lično na odbornike.

Stepen maltretiranja koji trpimo u ovom trenutku zaista je nezabeležen, kaže za Danas Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin i zamenik predsednika Demokratske stranke, povodom poziva na okupljanje koji je SNS iz Paraćina juče uputila građanima kako bi prisustvovali podnošenju izveštaja o prikupljenim potpisima za raspisivanje izbora u toj opštini.

Paunović podseća da je Povereništvo Srpske napredne stranke u Paraćinu već jednom „podnosilo izveštaj“ o navodno „prikupljenim potpisima“, odnosno da je ista akcija u istoj sali pozorišta već jednom organizovana tokom marta ili aprila.

– Zato je reč o svojevrsnoj reprizi koja se sad organizuje u cilju pritiska na lokalnu samoupravu. Naravno da se nikakvim potpisima ne mogu raspisivati lokalni izbori, a tek se u tom smislu ne mogu koristiti „potpisi“ prikupljani mesecima koje niko do sad nije ni video i za koje mi pouzdano znamo da su dobrim delom i prepisivani iz biračkog spiska. Ovaj događaj je, čini se, zapravo bio planiran u drugim okolnostima, kada se očekivalo da će se do današnjeg dana „prekomponovati“ skupštinska većina, zbog čega je prošle nedelje i izvršen enorman pritisak kako na naše koalicione partnere, tako i na lokalne medije – objašnjava Paunović.

On dodaje da je za juče najavljen dolazak Marka Đurića, ali uz njega i većeg broja „kontroverznih građana“ sa severa Kosova koja su poznata javnosti.

– Što znači da možda ulazimo u narednu fazu pritisaka, ovaj put lično na odbornike. Stepen maltretiranja koji trpimo u ovom trenutku zaista je nezabeležen, niko se od nas nije kandidovao za odbornika da bi se sukobljavao sa organizovanim kriminalom, već da bismo rešavali lokalne komunalne probleme, ali izgleda da je to neizbežno ako želimo da živimo slobodno. Pa ako je neizbežno, onda neka počne – kaže Paunović.

Na sajtu televizije Pink objavljena je vest da opštinski odbor SNS u Paraćinu poziva građane u prostorije gradskog pozorišta radi podnošenja izveštaja o broju prikupljenih potpisa za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, jer je politička situacija, kako navode, neizdrživa.

Paunović je prošle sedmice objavio da pokušaj SNS da smeni opštinsku vlast nije uspeo, i da je sednica lokalnog parlamenta pokazala da je vladajuća većina koju predvodi stabilna. Zakon se tumači tako da do novog pokretanja inicijative za smenom trebalo bi da prođe šest meseci. Paunović je posebno na meti od kad je poslao dokumentaciju jednom od tela pri Savetu Evrope o pritiscima na lokalne samouprave od strane vlasti u Srbiji. Ta tema uvrštena je u dnevni red skupa SE u Turskoj 28. juna, a jedan od zvaničnika EU potvrdio je da će biti zatražen odgovor Vlade Srbije. Paunović traži da evropske institucije upute misiju u Srbiju koja bi na terenu utvrdila da li postoje nedozvoljeni pritisci na lokalne vlasti. Ovo je bila tema i u Narodnoj skupštini pre nekoliko dana, kada je Maja Gojković, predsednica Skupštine, ocenila da je to što Paunović traži opasno po Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari