Paunović: SNS formirao "operativni tim" za kreiranje afera 1Foto: Medija centar

Cilj bojkota je obezbeđivanje fer i poštenih izbora, ukoliko se održe izbori bez stvarne opozicije, takav parlament neće imati legitimitet da donosi odluke bez ponovnog održavanja izbora koji će biti fer i pošteni.

Samo parlament koji predstavlja i građane koji misle drugačije od vladajuće politike ima legitimitet da donosi najvažnije odluke, kaže za Danas Saša Paunović, potpredsednik DS i predsednik opštine Paraćin, odgovarajući na pitanje koje mnogi postavljaju, šta je cilj i ishod bojkota predstojećih izbora.

* Koji će biti vaš stav, kao potpredsednika stranke, kada se u DS bude razgovaralo o bojkotu izbora?

– Demokratska stranka će odluku doneti u skladu sa stavom ostalih opozicionih političkih organizacija.

* Spekuliše se da bi upravo DS mogao da naruši jedinstvenu odluku Saveza za Srbiju o bojkotu. Ima li tu istine?

– Koliko je meni poznato takva mogućnost ne postoji.

* Rekli ste da ćete prihvatiti odluku o bojkotu bez obzira što se tako bez borbe predaju opštine u kojima je opozicija na vlasti. Zašto je dobra odluka o neizlasku na lokalne izbore kada ste toliko dugo odolevali pokušajima naprednjaka da vas smene?

– Rekao sam da ukoliko bude doneta odluka o bojkotu, neće biti liste Demokratske stranke na lokalnim izborima.

* Još kažete da istraživanje iz maja koje je SNS radio pokazuju da oni nemaju šanse za pobedu na lokalnim izborima. Kako iz tog ugla objašnjavate eventualni bojkot?

– Da, naša a i istraživanja koja je radio SNS govore da je naša izborna pobeda izvesna, naravno ukoliko izbori budu iole fer i pošteni. Međutim, prema onom što sad znam, upravo zbog ovakvih istraživanja, naprednjaci će pokušati da nas pre izbora fizički uklone sa javnih funkcija u lokalnoj samoupravi, konstruisanjem „afera“ i pritvaranjem javnih funkcionera uz iznuđivanje „priznanja“ pretnjom višemesečnim pritvorom. Taj plan treba da kulminira u naredna dva meseca i za to je navodno formiran poseban „operativni tim“, praktično tim za zloupotrebu državnih institucija u političke svrhe. Mogli su na isti način da formiraju i odred plaćenih ubica, ali im je verovatno ovo jeftinije. Ako „operacija“ kreiranja afera, totalnog medijskog obračuna i fizičkog uklanjanja ne uspe u potpunosti, onda nas čeka dolazak mafijaških grupa koje će se stacionirati u Paraćinu, „obraditi“ odbornike, njihove članove porodica, a zatim i građane, kako se ništa ne bi prepustilo slučaju. Da li vam to izgleda kao atmosfera u kojoj se mogu održavati izbori?

* Na koji način ćete svojim sugrađanima koji vas podržavaju objasniti neizlazak na izbore i to što će ostati bez zastupnika kojima veruju u lokalnom parlamentu?

– Mafija je preuzela državu, pa i ti i takvi parlamenti više ništa ne znače.

* Da li se u Paraćinu već sada pripremaju grupe građana za izlazak na lokalne izbore a koje će u stvari biti opozicione?

– Uvek pred izbore dolazi do formiranja grupa građana, one se uvek rukovode svojim interesom a ne ideološkim razlozima.

* Zašto mislite da su procesi protiv opštinskih službenika u Paraćinu montirani i da li je na vama da ocenjujete te postupke?

– Ako im tokom postupka državni službenici čitaju vesti sa lokalnih naprednjačkih portala sa lažnim vestima, ako ih uzgred pitaju da li poznaju „moćnog čoveka SNS iz Paraćina“, jednog od ovdašnjih poverenika SNS, ako im prete pritvorom od više meseci dok se saslušaju svedoci, ukoliko ne „priznaju delo“ obrazlažući da će zbog nedostatka službenika saslušavanje svedoka biti sprovođeno tempom od jednog lica mesečno, ako oni sami kažu da su potpisali priznanja zbog pretnje pritvorom, a ne zato što misle da su učinili ono što im se stavlja na teret, ako lokalni portali sa lažnim vestima kojima upravljaju naprednjaci imaju informacije pre članova porodice, ako se hapšenja najavljuju preko tih portala, ako naprednjaci na sastancima koje drže u Paraćinu po mesnim zajednicama otvoreno govore da očekuju „intervenciju iz Beograda“ koja će se sastojati u „hapšenjima“, jer „ako ovako ostane do izbora, pitanje je šta će biti na izborima“, ako se ljudi optužuju za teška krivična dela da bi se stvorio osnov za pritvor, iako je reč o često banalnim prekršajima do kojih dolazi jer zbog zabrane zapošljavanja nema ko da radi u opštinskim službama, ako su bar u dva slučaja lica privedena kada im je istekao rok da „pređu u SNS“ i ako sve ovo nije i sve što znam, ali je ono o čemu mogu javno da govorim, kakav biste zaključak vi izveli?

Na kraju, zaista, možda nije reč o političkoj akciji Srpske napredne stranke, jer u ovoj zemlji više se ne zna do koje granice vas neko progoni politički, a od koje granice već postoji mogućnost da neko ko ima para i ko se trenutno zaklonio iza SNS fasade, prosto potplati državne službe da vas hapse ako mu smetate. A naši „politički protivnici“ u Paraćinu u okviru povereništva SNS prepuni su para.

* Šta se promenilo nabolje nakon inicijative opozicionih opština pred Savetom Evrope?

– Pa teško je reći da li se to što se promenilo može nazvati „promenom nabolje“. Promenilo se to što je Srbija sad stavljena na listu zemalja u kojima postoje problemi sa pravom građana na lokalnu samoupravu i lokalnu demokratiju, pa se Srbija uz Tursku i Moldaviju redovno navodi kao zemlja u kojoj se krše ljudska prava u ovom pogledu. Srbija je i odbila da se saglasi sa predlogom za slanje postmonitoring misije Saveta Evrope koja bi ustanovila da li ima problema sa stanjem lokalne demokratije, što obično znači da takva zemlja ima nešto što želi da sakrije.

* Znate li kada će se u Paraćinu nastaviti protesti?

– Zavisi na koje proteste mislite. Protesti „paraćinske opozicije“, tj. SNS-a protiv lokalne vlasti zaustavljeni su posle skandala sa dovoženjem rudara iz Despotovca u radno vreme da glume „nezadovoljne Paraćince“, što je i za naše lokalne političke tenzije bilo previše. Kada će se i da li će se nastaviti videćemo. Što se tiče onih drugih protesta, opozicije na državnom nivou protiv državne vlasti, trenutno, sem u Beogradu, nigde nema protesta. Međutim, to je samo prividni mir, Srbija je samo prividno umirena, jedna iskra zapaliće sve.

Dijalog u atmosferi pritisaka ima male šanse

* Predsednik zemlje se sreo sa državnim sekretarom SAD. Kako ocenjujete poruke sa tog sastanka?

– Ništa novo nismo čuli, a što već nismo znali, najvažnije informacije o tome šta se zapravo dešava ostale su iza zatvorenih vrata, nedostupne javnosti.

* Mislite li da je ispravan stav Srbije koja neće da nastavi dijalog sa Prištinom dok se ne ukinu takse?

– Svaki dijalog u atmosferi pritisaka ima male šanse za uspeh, a uvođenje taksi štetno je za sve i ne koristi smanjenju tenzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari