Paunović: Spovoditi sofijsku Deklaraciju 1

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je za RTS da je sa samita u Sofiji poslata poruka da je EU otvorena za nove članice i da će im na tom putu dati podršku u svim oblastima, pa i u oblasti vladavine prava.

Suzana Paunović je, gostujući u Dnevniku RTS, rekla da se gotovo polovina tačaka iz Sofijske deklaracije odnosi na ljudska prava, pitanja manjina, bilateralne i regionalne saradnje.

Ističe da je važno da se pokaže posvećenost u sprovođenju deklaracije, a sigurna je da će Srbija to učiniti.

Kada je reč o akcionim planovima za poglavlja 23 i 24, Paunović kaže da je trenutno u toku revizija akcionog plana za poglavlje 23 i tiče se usklađivanja rokova i aktivnosti sa prelaznim merilima EU.

Dodaje da je akcioni plan gotovo 83 odsto realizovan ili delimično realizovan i da se radi na zaštiti ljudskih prava uz pomoć čitavog seta aktivnosti koji je na to usmeren.

Suzana Paunović kaže da se cela oblast pomera unapred i da je u okviru akcionog plana poseban set pitanja posvećen položaju nacionalnih manjina.

Kako kaže, mnogo truda i energije se ulaže na uanpređenje te oblasti i nada se da građani to osećaju i u svakodnevnom životu, što i jeste cilj u krajnjem slučaju.

Govoreći o izmenama zakona o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Paunović je rekla da su one usmerene u tri pravca: da se unapredi pravni status Nacionalnih saveta, da se postigne veća transparentnost i efikasnost u finansiranju i pokrenuta je tema depolitizacije Nacionalnih saveta.

Navodi da je sprovedena široka javna rasprava o tekstu nacrta zakona i da bi trebalo da budu otklonjene dileme koje su Nacionalni saveti svakodnevno imali, a tiču se trošenja sredstava u skladu sa zakonom,

Direktorka Kancelarije za ljudska prava kaže da će to biti postignuto jasnim pravnim normama koje će otkloniti dileme oko nadležnosti i ovlašćenja.

Kada je reč o izazovima u zaštiti ljudskih prava, Paunović je kao prioritete Vlade izdvojila prava žena, problem nasilja u porodici, unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, starijih, dece, problem vršnjačkog nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari