Pejić: Turbulencije u PSG jačaju DS 1Foto: Media centar

Za mene je iznenađenje Luka Maksimović, u javnosti poznat kao Beli, kaže u razgovoru za komentarpress.net Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnenja „Faktor plus“.

Već duže vreme Beli se nije pojavljivao u medijima, a pokret koji se svodi na politički vic po pravilu ima podršku koja traje veoma kratko i koja se trajno ugasi. Preko 6 posto ispitanika u Beogradu se izjasnilo da bi glasalo Belog. To je veliki broj birača za nekog ko se dugo nije pojavljivao u medijima, ko nema ni politiku, ni infrastrukturu – smatra Pejić

Za njega Šapić nije iznenađenje. On već duže vreme sebi krči put ispod radara. Prepoznatljiv je u lokalnoj politici, dolazi iz sporta kao uspešan. Disciplinu koju je stekao kao sportista primenjuje i u politici i u rukovođenju najmnogoljudnijom opštinom u Srbiji. Od Šapića ne treba praviti zvezdu, zato što su posle naglog poletanja moguća i bolna spuštanja. To se već pokazalo na predhodnim izborima, ocenjuje direktor iz Faktor plusa.

Za njega turbulencije u PSG će ojačati DS. Putanja kojom odlazi deo birača PSG se kreće od apstinenata, preko Belog do svog starog jata, a to je Demokratska stranka. Ipak, DS ne može po automatizmu da povrati svoje birače, već moraju aktivnom politikom ponovo da zasluže poverenje svojih nekadašnjih simpatizera, dodaje Pejić.

– Vučič ima autoritet i najveće poverenje građana već duži vremenski period. Njegov rejting je konstanta već nekoliko godina. Za razliku od predhodne decenije, vojska je značajno ojačala u svakom smislu, što je i medijski ispraćeno, a to je vrlo bitno, kad građani ocenjuju vojsku kao instituciju. Sve ovo što se dešavalo i sa migovima i sa vojnom opremom i najavljenim povećanjem plata je uticalo da se značajno podigne poverenje građana u vojsku – kaže Pejić o rejtingu predsednika Srbije i VS.

S duge strane, on pad poverenje građana u Evropsku uniju objašnjava time što je put Srbije u EU spor i nesiguran. Veliki deo birača smatra da je Kosovo cena kojom mora da se plati ulazak u EU. Takođe, problemi koji se dešavaju unutar EU dodatno povećavaju nepoverenje građana Srbije u EU. Pejić dodaje da bi stepen nepoverenja prema EU bi bio drastično veći, kada Vučić ne bi bio opredeljen za ulazak Srbije u EU.

Za direktora iz Faktor plusa ne bi bilo iznenađenje da dođe do vanrednih parlamentarnih izbora. Može da se desi da oni ne budu zajedno sa Beogradskim, ali vanredne parlamentarne izbore ne treba isključivati kao mogućnost, smatra Pejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari