Beograd – Poslanici Skupštine Srbije juče su, kasno popodne, počeli novu sednicu na čijem je dnevnom redu Predlog rebalansa budžeta za 2008. kojim je deficit povećan sa 40,9 na 45,8 milijardi dinara. Ukupni rashodi povećani su sa 680,5 milijardi na 695,9 milijardi dinara, u najvećoj meri zbog usklađivanja i vanrednog povećanja penzija za 10 odsto, za šta je potrebno 12,7 milijardi dinara.

Povećani su i izdaci za izgradnju obilaznice oko Beograda i autoputa na Koridoru 10, u ukupnom iznosu od 2,3 milijarde dinara. Rebalansom treba obezbediti i 1,97 milijardi dinara osnivačkog uloga za zajedničko preduzeće sa Fijatom. Potrebno je obezbediti i dodatna sredstva od 6,983 milijarde dinara za subvencije u poljoprivredi. Predlogom je predviđeno i povećanje prihoda sa 639,6 milijardi dinara na 650 milijardi dinara, odnosno 1,6 odsto. Povećanje prihoda očekuje se na osnovu ostvarene naplate u prvih osam meseci i nastavka pozitivnog trenda makroekonomskih kretanja. Rast bruto domaćeg proizvoda u Srbiji trebalo bi da bude sedam odsto, inflacija 9,5 procenata, deficit tekućeg računa 18,3 odsto, realni rast prosečne zarade šest odsto, rast produktivnosti 6,9 odsto, a rast broja zaposlenih 0,1 odsto.

Predlogom je predviđeno i povećanje prihoda sa 639,6 milijardi dinara na 650 milijardi dinara, odnosno 1,6 odsto. Kako se navodi u obrazloženju, povećanje prihoda se očekuje na osnovu ostvarene naplate prihoda u prvih osam meseci ove godine i nastavka pozitivnog trenda makroekonomskih kretanja. Prema tim očekivanjima, rast bruto domaćeg proizvoda u Srbiji bi trebalo da bude sedam odsto, inflacija 9,5 procenata, deficit tekućeg računa 18,3 odsto, realni rast prosečne zarade šest odsto,rast broja zaposlenih 0,1 odsto i rast produktivnosti 6,9 odsto.

Predloženo je i obezbeđivanje dodatnih sredstava za tekuću budžetstku rezervu, budući da su sredstva planirana za ovu godinu uglavnom iskorišćena za predsedničke i parlametnarne izobre (2,9 milijardi dinara). Rashodi za zaposlene biće smanjeni za 1,18 milijardi dinara i iznosiće ukupno 166,6 milijardi dinara.

Vlada je predložila usvajanje rebalansa budžeta po hitnom postupku radi obezbeđenja neophodnih uslova za finansiranje rada državnih organa i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja. Predloženo je i da rebalans budžeta stupi na snagu dan nakon donošenja kako bi se omogućila isplata penzija uvećanih za 10 odsto i subvencija za poljoprivredu.

Šef poslaničkog kluba Liberalno-demokratske partije u Skupštini Srbije Čedomir Jovanović ocenio je juče da je Vlada Srbije propustila šansu da rebalansom ovogodišnjeg budžeta promeni dosadašnju ekonomsku politiku.

– Nova ekonomska politika treba da se zasniva na trošenju samo onoga što je stvoreno, kao i na nastavku reformi, prekinutih 2003. ubistvom Zorana Đinđića – rekao je Jovanović novinarima u republičkom parlamentu i dodao da od tada „varamo jedni druge da su reforme nastavljene i šteta će zbog toga biti velika“. On je ocenio i da je povećanje troškova u budžetu za osudu i da je jasno da „srpska ekonomija ne može da finansira neobuzdanu potrošnju vlade Mirka Cvetkovića“.

On smatra i da je povećanje izdataka budžeta direktna pretnja svim građanima i to će se videti i tokom razgovora o budžetu za iduću godinu.

– Vlada ima isti neogovoran odnos prema svim građanima, bez ozbira na to da li su se radi o studentima za koje nema novca ili penzionerima za koje se pronalazi novac koji neće dobiti sutra jer će ga već danas potrošiti – naglasio je šef poslaničke grupe LDP-a.

Velimir Ilić, šef poslaničkog kluba Nova Srbija, smatra da je rebalans ovogodišnjeg budžeta rađen samo zbog povećanja penzija i da su njime „iskasapljene investicije“.

– Vlada bi trebalo da je zabrinuta zbog velikog budžetskog deficita, koji je posledica ispunjavanja želja koalicionih partnera. Penzionerima će kroz poskupljenja biti dva puta više uzeto nego što su dobili povišicom penzija. Rebalans budžeta je trebalo da se radi odmah posle formiranja nove vlade, a ne mesec dana pre usvajanja budžeta za narednu godinu – istakao je Ilić.

On je dodao da će deficit budžeta u idućoj godini biti još veći nego u 2008. i Vlada će imati probleme kako da ga pokrije.

Vlajko Senić, zamenik šefa poslaničkog kluba G17 plus, ističe da ta stranka nije najzadovoljnija predlogom rebalansa budžeta za ovu godinu, ali će ga podržati jer predstavlja neophodan finansijski preduslov da vlada funkcioniše do kraja godine.

– Želim građanima da poručim da rebalans budžeta sigurno neće negativno uticati na stanje u našoj ekonomiji, kao što se i pokazalo u proteklih nekoliko nedelja, bez obzira na apokaliptične prognoze i širenje neopravdanog straha među građanima Srbije – rekao je Senić.

Kako je dodao, domaći finansijski sistem je jedan od najstablinih u regionu, možda i najstabilniji, i da to će biti opredeljujući faktor kada se bude govorilo o budžetu za narednu godinu. Predlog rebalansa podržaće i koalicija Za evropsku Srbiju.

– Podržaćemo rebalans zbog toga da bi se nužni zahtevi u društvu ispunili i da bi postojala mogućnost da budu plaćeni. Pre svega tu mislim na socijalni razvoj i zahteve, što se odnosi i na povećanje penzija od 10 odsto – rekla je juče novinarima u parlemntu Jelena Trivan, poslanik DS-a.

Za predlog neće glasati poslanici Demokratske stranke Srbije, najavio je juče Radojko Obradović, zamenik šefa poslaničke grupe DSS-a.

– U dokumentima koja nam je Vlada dostavila eksplicitno se kaže da postoji ozbiljna opasnost da se ceo sistem uruši zbog populističke politike koja se vodi – rekao je Obradović i dodao da je javna potrošnja značajno povećana i da to nije budžet koji garantuje dalji razvoj Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari