Iako je više od sto tužilaca i sudija u Srbiji ispunilo uslove za penziju, primaju platu, potpisuju rešenja kojima svoje kolege suspenduju ili pak unapređuju i donose važne odluke i još se ne zna kada će Odbor za pravosuđe da stavi njihovo penzionisanje na dnevni red Skupštine kako bi bili razrešeni, saznaje Danas.

Iako je više od sto tužilaca i sudija u Srbiji ispunilo uslove za penziju, primaju platu, potpisuju rešenja kojima svoje kolege suspenduju ili pak unapređuju i donose važne odluke i još se ne zna kada će Odbor za pravosuđe da stavi njihovo penzionisanje na dnevni red Skupštine kako bi bili razrešeni, saznaje Danas.
Predsednik Odbora za pravosuđe Žarko Obradović kaže da ne zna kada će sazvati sednicu na kojoj će biti pripremljeni predlozi za njihova rezrešenja, odnosno kada će biti penzionisani mnogi tužioci i sudije, među kojima su i okružni tužilac Okružnog tužilaštva u Beogradu Milovan Božović i republički tužilac Slobodan Janković.
– S članovima Odbora za pravosuđe nameravam danas (u utorak) da se dogovorim oko toga kada ću sazvati narednu sednicu. Pretpostavljam da bi to moglo da bude i sutra. Međutim, na njoj će biti reči o amandmanima na Zakon o državnim službenicima. Ne znam kada će biti sazvana sednica Odbora po tom pitanju – kaže za Danas Žarko Obradović, predsednik Odbora za pravosuđe.
Član Odbora za pravosuđe Vladan Batić kaže da sednica Odbora za pravosuđe koji bi trebalo da zaseda i predloži razrešenja sudija i tužilaca koji su ispunili uslove za penziju očito nikoga ne interesuje.
– O tome niko ne govori, iako ja o tome često pričam za govornicom. Dosad smo održali samo konstitutivnu sednicu Odbora koja je bila besmislena i trajala oko tridesetak sekundi i na kojoj ništa meritorno nije rešavano. Ne znam šta ti ljudi misle i o čemu je tu reč. Nije razrešen državni tužilac, nije razrešen okružni tužilac, a u Beogradu ima više od sto sudija i tužilaca koji su stekli uslove za penziju, a koji tumaraju po sudovima i tužilaštvima. To je brojka od pre nekoliko meseci, u međuvremenu je ona premašena i za jedne i za druge, tako da ih sada ima još više. Stanje u pravosuđu je haotično. Pa Slobodan Janković redovno prima platu republičkog javnog tužioca i odlučuje – ističe Batić za Danas.
On smatra da nema naznaka kada bi sporna razrešenja mogla da budu na dnevnom redu.
– Smatram da je glavni razlog to što se koalicioni partneri nisu dogovorili ko će da dođe na njihova mesta i onda drže penzionere, pa bar imitiraju da još postoji državni tužilac, odnosno republički javni tužilac ili okružni tužilac u Beogradu. Očigledno da nema dogovora oko toga ko će zauzeti ta mesta – ističe Batić.
On naglašava da cela situacija u pravosuđu nije u skladu sa zakonom. Batić podseća da je od 1. januara trebalo da se oforme drugostepeni, odnosno apelacioni sudovi.
– Parlament nije odlučio da se rok predviđen u Zakonu o sudovima produži, a nema ni Ustavnog suda, kako bi bila doneta privremena mera i produžen rok za početak rada apelacionih sudova. Vrhovni sud Srbije je odlučio da se radi po starom i postojeća situacija je potpuno ilegalna – ocenjuje Batić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari