Beograd – Premijer Srbije Mirko Cvetković prihvatio je juče zahtev Partije ujedinjenih penzionera Srbije da povišica penzija od 14,13 odsto ostane na snazi do oktobra sledeće godine, ali da zarade zaposlenih u javnom sektoru u istom periodu budu zamrznute. To je novinarima u Narodnoj skupštini juče preneo Đuro Perić, poslanik PUPS-a.

Premijer Cvetković i potpredsednik Krkobabić dogovorili su se da penzije ostanu na nivou koji dostignu u decembru ove godine, potvrđeno je Danasu u kabinetu predsednika Vlade.

Perić je naglasio da će od oktobra 2009. kvartalno biti analizirana ekonomska situacija u zemlji kako bi se utvrdile mogućnosti za povećanje plata i penzija.

Upitan da li je rukovodstvo PUPS-a razmatralo izlazak iz Vlade u slučaju da njihov predlog ne bude prihvaćen, Perić je odgovorio da stranka i njen predsednik Jovan Krkobabić nisu ni postavljali pitanje ostanka u Vladi.

– Jedino o čemu smo želeli da razgovaramo je pronalaženje rešenja – naveo je Perić. Na pitanje da li će tim predlogom izneveriti predizborno obećanje da penzije u narednoj godini dostignu 70 odsto prosečne plate, Perić je odgovorio odrečno i dodao da svetska ekonomska kriza diktira ponašanje i da se „od nekih zahteva mora odstupiti“.

PUPS je saopštio juče pre postizanja dogovora o visini penzija, da je Vlada izložila predsednika te partije Jovana Krkobabića, koji je i njen potpredsednik, „javnom linču“ i penzionere suprotstavila zaposlenima. „Penzioneri su, bez ikakvog uporišta, proglašeni za najveće krivce za eventualnu ekonomsku krizu u zemlji“, navodi PUPS u saopštenju za javnost.

Ovom dogovoru prethodilo je saopštenje iz Vlade Srbije da se odlaže redovna sednica i da će biti održana danas. Kako nam je objašnjeno iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima, razlog za to je „konsultovanje ministara oko mera štednje u budžetu za 2009. godinu“.

Komentarišući dogovor unutar vladajuće koalicije, profesor Megatrend univerziteta Vladimir Vučković kaže za Danas da je postignuto dobro rešenje ukoliko MMF pristane na to i ukoliko se uklapa u planirani budžetski deficit od 1,5 odsto BDP u sledećoj godini.

– Očekivali smo ovakvo rešenje i bilo je realno da se svi pomalo žrtvuju. Na prvi pogled, predlog ide više na vodenicu penzionera, ali s povišicom od 10 odsto oni nisu ostvarili plan da penzije dostignu 65 odsto vrednosti zarada. Dogovor ide malo više na štetu javnog sektora koji skoro godinu dana neće moći da računa na veće plate. Ipak, najvažnije je bilo da dođemo do aranžmana sa MMF-om. Odluka delegacije Fonda da ostane u Srbiji još jedan dan verovatno ukazuje da će prihvatiti ovo rešenje – smatra Vučković.

Upitan da li može da dođe do protesta radnika u javnom sektoru zbog zamrzavanja plata, Vučković podseća da se u Srbiji to „nikada ne zna“ i podseća da je u Hrvatskoj postignut konsenzus vlasti i sindikata o zamrzavanju plata u javnom sektoru u sledećoj godini, uprkos obećanju iz 2006. da će plate u javnom sektoru u naredne tri godine rasti po stopi od šest odsto godišnje. Vučković kaže da ga ne bi iznenadilo da dođe do protesta javnog sektora, ali izražava nadu da zaposleni koji primaju plate iz budžeta neće krenuti u štrajkove.

 

 

Postignut sporazum Vlade Srbije i MMF-a

Beograd – Vlada Srbije i Međunarodni monetarni fond postigli su juče dogovor o sklapanju petnaestomesečnog „stend baj“ aranžmana i o ekonomskom programu. Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, dogovoreno je da u budžetu za 2009. godinu deficit bude 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda i da rashodi za plate, penzije i subvencije „budu izbalansirani na način da se ostvari makroekonomska stabilnost“. „Imajući u vidu svetsku finansijsku krizu i njene moguće efekte na ekonomiju Srbije, članovi vlade saglasni su da svi budžetski korisnici treba da budu odgovorni i da uštede moraju da se ostvare na svim nivoima“, navodi se u saopštenju.

Kako agencija Beta saznaje u Vladi Srbije, penzije sledeće godine neće rasti, a to će biti regulisano amandmanom na zakon o budžetu.Plate u javnom sektoru biće povećane do osam odsto iz dva puta, a dogovoreno je da se za četvrtinu u proseku smanje subvencije u poljoprivredi, turizmu, društvenim preduzećima i socijalna davanja. Još nije dogovoreno kolike će biti subvencije u energetici i da li će ih biti. Prema dogovoru, rast ukupnih prihoda iznosiće 10 odsto, a kada je reč o izdacima u apsolutnom iznosu, najviše će porasti izdaci za penzije – na 410 milijardi dinara sa ovogodišnjih 352 milijarde dinara. To je, izraženo u procentima, rast od 16 odsto. Dogovoren je i rast kapitalnih ulaganja za 19 procenata. Srbija će tokom aranžmana moći da povlači novac ukoliko joj bude potreban, ali to nije kreditni aranžman, istakao je izvor Bete. Delegacija MMF-a u Beogradu boravi od 28. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari