Pet partijskih lista za 15 mesta u NSA 1Foto: EPA/Srđan Suki (Arhiva)

Svih pet albanskih partija sa područja opština Bujanovac, Preševo i Medveđa učestvovaće na izborima za novi sastav Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

U zakonskom roku Republička izborna komisija (RIK) proglasila je pet lista partija koje će učestvovati na izborima 4. novembra. To su liste Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe, Alternativa za promene (AZP) aktuelnog predsednika Opštine Preševo Šćiprima Arifija, Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija iz Bujanovca, Partija za demokratsko delovanje (PDD) koju predvodi predsednik Opštine Bujanovac i novoimenovani predsednik stranke Šaip Kamberi, nakon povlačenja Rize Haljimija. Peta lista je ona koju predvodi Sami Salihi ispred „Pokreta za reforme“ (PZR).

Albanci su u tri opštine na jugu Srbije bojkotovali popis iz 2011. godine, pa se prema nezvaničnim podacima iz jedinstvenog biračkog spiska očekuje da na izborima učestvuje bezmalo pedeset procenata od oko 70.000 Albanaca koliko živi na području ove tri opštine.

Procene albanskih analitičara govore da nijedna od stranačkih lista koje će učestvovati na izborima za NSA neće uspeti da osvoji većinu (8 mesta) kako bi samostalno formirala sastav nacionalnog veća koje broji 15 članova. Sasvim sigurno je da se može očekivati da nakon izbora 4. novembra bude formirana koalicija od najmanje dve, a možda i tri partije čiji kandidati će ući u novi sastav NSA.

Projekat „Godina novih nacionalnih saveta“ sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari