Novi Sad, Niš, Zrenjanin, Pirot, Šabac – Na centralnom trgu u Novom Sadu Novu godinu je, po procenama policije, dočekalo 50.000 ljudi. Tokom noći nije bilo značajnijih incidenata. U službi Hitne pomoći kažu da su imali nešto više intervencija nego obično, ali da nije bilo ozbiljnije povređenih.

Novi Sad, Niš, Zrenjanin, Pirot, Šabac – Na centralnom trgu u Novom Sadu Novu godinu je, po procenama policije, dočekalo 50.000 ljudi. Tokom noći nije bilo značajnijih incidenata. U službi Hitne pomoći kažu da su imali nešto više intervencija nego obično, ali da nije bilo ozbiljnije povređenih.
Novosađani koji su Novu godinu dočekali na glavnom gradskom trgu mogli su da čuju Šabana Bajramovića, Gorana Bregovića, grupu Van Gog i druge, a u ponoć je organizovan vatromet i odigran već tradicionalni valcer. Iako je na trgu bilo mnogo ljudi, nije bilo nikakvih incidenata, rečeno je u policiji. Bilo je sitnijih čarki i oduzimanja petardi, a policija je u nekoliko navrata reagovala i zbog remećenja javnog reda i mira, ali nikakvih ozbiljnijih incidenata nije bilo.

UŽICE: Ana Stanić povređena flašom

Užice – Na javnom dočeku Nove godine, tokom svog koncerta na glavnom užičkog trgu, pevačica Ana Stanić pogođena je u glavu, najverovatnije, manjom pivskom flašom. Nekoliko minuta pred ponoć, pred sam kraj koncerta, neko iz publike je Stanićku pogodio pivskom flašom od 0,33 litra i zadao joj lakše povrede, nakon čega je ona prekinula koncert.

– Ana Stanić je zadobila lakšu povredu glave, odnosno rasekotinu na čelu, koja je sanirana sa tri kopče, nakon čega je otpuštena iz bolnice, rekla je Danasu Danijela Vasiljević, PR užičkog Zdravstvenog centra.

Izražavajući žaljenje zbog ovog događaja, Branko Popović, užički reditelj, koji je bio zadužen za organizaciju programa javnog dočeka, navodi da je Stanićka bila sjajno raspoložena i da je doprinela odličnoj atmosferi na koncertu, kojem je prisustvovalo nekoliko hiljda Užičana, ali da su slavlje pokvarili pijani i necivilizovani pojedinci.

– Sve se dogodilo veoma brzo i pri kraju koncerta. Ipak pouzdano ne znamo šta se dogodilo, jer su svetla bila prigušena, ali se sumnja da je Ana pogođena manjom pivskom flašom. Sve je prijavljeno policiji i oni su pokrenuli istragu, rekao je Danasu Popović, i dodao da se takvo nešto u Užicu do sada nije desilo.

Nakon Ane Stanić, nastupio je trubački orkestar Veljka Ostojića iz Zlakuse, čiji članova su ipak odlučili da sviraju zbog ljudi koji su to sa nestrpljenjem očekivali. „Sve sam u karijeri doživeo, ali ovo nisam. Žao mi je Ane i to je velika sramota za ceo grada“ rekao je Dragan Ostojić, član ovog orkekstra.

Inače, javni doček na trgu, uz čaj, veliki vatromet i kuvanu rakiju, organizovala je užička opština i za tu namenu izdvojila 700.000 dinara. Srećnu predstojeću godinu Užičanima je poželeo predsednik opštine Tihomir Petković, ali nije iskoristio priliku da Ani Stanić uputi javno izvinjenje zbog necivilizovanog gesta dela svojih sugrađana.

U novogodišnjoj noći u tuči u kojoj su „sevali“ noževi povređeni su Andrija Milovanović (19), koji je zbog povreda pluća još uvek na odeljenju hirurške intenzivne nege Užičke bolnice, dok su Jovan Đurić (20) i Milan Didanović (21), svi iz Užica, nakon ukazane lekarske pomoći otpušteni kući.

Služba hitne pomoći je do 8.00 na teren izašla 65 puta. Najčešći razlog intervencija bila je prekomerna alkoholisanost, a težih intervencija nije bilo. Gradski autobusi danas i sutra voze po redu vožnje za nedelju i praznike, parkiranje se u Novom Sadu ne naplaćuje do 3. januara ujutro, ali tzv. pauk-služba radi redovno. Taksisti su sinoć privremeno povećali cene usluga, pa je do 2. januara u 6.00 vožnja dvostruko skuplja.

Koštunica u Kosovskoj Mitrovici

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je Novu godinu dočekao u domu porodice Radojice Lazarevića u severnom delu Kosovske Mitrovice, a na povratku u Beograd se zaustavio na Trgu Šumadija, prošetao glavnom ulicom i građanima čestitao Novu godinu. U severnom delu grada nije bilo organizovanog dočeka na trgu jer se po tradiciji organizuje za Novu godinu po Julijanskom kalendaru.

Nešto više od hiljadu Nišlija Novu godinu proslavilo je u parku Sveti Sava, gde je doček organizovala jedna od gradskih opština, Medijana. Nišlije je zabavljala pop pevačica Maja Odžaklijevska kao i nekoliko niških rok bendova. Nakon što je sat otkucao ponoć Nišlije su po prvi put imale priliku da zaigraju i uz zvuke klasične muzike i operu koju je pevala Dragana Moles. Slavlje se završilo tradicionalnim zvucima trubača.
Gradski trg je kao i prethodne dve godine, ostao prazan. Otkako je Smiljko Kostić izabran za gradonačelnika, na gradskom trgu ne proslavlja se zvanična, već isključivo Pravoslavna Nova godina.
Novogodišnje slavlje proteklo je u Zrenjaninu u znaku velike fešte na gradskom trgu, gde je u organizaciji Turustičkog centra opštine održan dugo najavljivani muzički program. Zdravlje, sreću i uspeh građanima zrenjaninske opštine poželeo je predsednik Goran Knežević, koji je potom obišao porodilište opšte bolnice „Dr Đorđe Jovanović“ i uručio poklone porodiljama. Za atmosferu na gradskom trgu pobrinuli su se Kameleon bend, Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi. Posetiocima, a najviše je bilo mladih, deljeno je besplatno kuvano vino i rakija. Na Trgu je Novu godinu dočekalo više stotina građana.
Prvi put posle Drugog svetskog rata Šapčani su dočekali Novu godinu na gradskom trgu uz svirku Dejana Cukića i njegovog benda. Više od tri hiljade građana, uglavnom mladih, tiskalo se uz binu, igralo, pevalo, a slavlju je doprineo veličanstveni vatromet. I sami građani koristili su veliki broj pirotehničkih sredstava, ali srećom nije bilo ozbiljnijih povreda. Ovom dočeku prisustvovao je i gradonačelnik Miloš Milošević sa suprugom, kao i njegov prethodnik i zamenik predsednika DS Dušan Petrović. Za novogodišnju noć iz opštinskog budžeta izdvojeno je milion dinara.
Novu 2007. na trgu u centru grada dočekalo je nekoliko stotina Piroćanaca, koji su uživali uz vatromet i trubače, a iz susednih ulica i sa trga praštale su petarde na sve strane. Doček u centru Pirota organizovali su SO Pirot i Dom kulture. Sve je, kako je saopštila pirotska policija, proteklo bez nezgoda i incidenata.
Prvo pa muško, mogao bi da glasi kratki raport iz pirotske Bolnice u kojoj je 1. januara pre podne rođena prva beba. Dečaka je na svet donela Danijela Jovanović iz Pirota, a za porođaj je bio zadužen ginekolog Ljubiša Đorđević i babica Emica Tončić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari