Petković: Ako Priština odbije razgovor o ZSO, Srbi će napustiti institucije 1Foto: FoNet/ Dragan Antonic

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije napustiće prištinske institucije i razmotriti ukidanje svih prištinskih institucija u većinski srpskim sredinama ukoliko Priština jednostrano odluči da ne ispuni obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), najavljeno je posle sastanka predstavnika Srba iz pokrajine sa direktorom vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako je rekao novi predsednik Kancelarije Za KiM Petar Petković, odbijanje Prištine da razgovara o ZSO predstavlja udar na vitalne interese srpskog naroda i ugrožava njegova kolektivna, politička, ekonomska i socijalna prava.

„Srbi su pristali da učestvuju u prištinskim institucijama upravo zato što im je garantovano poštovanje kolektivnih prava, kroz ZSO i uz to su pristali na osnivanje lokalnih vlasti i drugih institucija po prištinskom sistemu. Ukoliko Priština jednostrano odluči da ne ispuni, i to pred EU potpisane obaveze, prestaće i obaveze Srba proistekle briselskog dijaloga i razmotriće se mogućnost napuštanja svih centralnih institucija u Prištini i ukidanje svih prištinskih institucija u većinski srpskim sredinama na KiM“, rekao je Petković.

On je rekao i da su predstavnici Srba sa Kosova zabrinuti zbog sve češćih napada na njihovu imovinu i svetinje, naročito na decu, pa je dogovoreno da se uz pomoć Srbije zahteva od međunarodne zajednice da im garantuje bezbednost.

Srbi sa Kosova izrazili su nezadovoljstvo zbog odbijanja Prištine da sarađuje sa Beogradom na rasvetljavanju ubistva Olivera Ivanovića i opstrukcije kojom Priština štiti nalogodavce i počinioce tog zločina.

Prema rečima Petkovića, Srbi sa KiM zahvalni su predsedniku Aleksandru Vučiću i vladi na doslednoj i odlučnoj pomoći, a naročitu zahvalnost uputili su dosadašnjem, direkotru kancelarije za KIM Marku Đuriću kao i Vladi zbog najvećeg investicionog talasa u pokrajini.

„Prvi put na ličnu inicijativu predsednika Vučića realizovaće se 349 najrazličitijih projekata u vrednosti od preko 100 miliona evra u srpskim sredinama, tamo gde se nije ulagalo decenijama, kako bi naši ljudi imali život dostojan 21. veka i svoju budućnost“, rekao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari