Petković: EU da se jasno opredeli prema Kurtijevim opstrukcijama dijaloga 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je „danas postalo kristalno jasno da je čitava navodna želja Aljbina Кurtija za dijalogom najobičnija laž i obmana, jer čini sve da opstrukcijama i ucenama poništi svaku mogućnost pregovora i dogovora“.

„Zvanični Beograd neće pristati ni na kakva jednostrana tumačenja ili pokušaje revidiranja Briselskog sporazuma, što danas iza leđa predstavnicima Evropske unije i SAD-a Miroslavu Lajčaku i Metjuu Palmeru najavljuje Кurti. Tome služi i njegova današnja najava da Zajednica srpskih opština (ZSO) ne može biti formirana“, istakao je Petković u pisanoj izjavi, navodeći da se time sprečava svaka mogućnost dogovora.

On je naveo da očekuje da se „Evropska unija, kao posrednik u dijalogu, jasno opredeli prema ovakvim jednostranim tumačenjima Prištine“.

Srpska lista: Kurti javno pokazao da ne želi dijalog i normalizaciju odnosa

Srpska lista ocenila je danas da je izjavom kako na Kosovu neće biti „jednonacionalnih“ zajednica opština, premijer Aljbin Kurti „javno pokazao da ne želi dijalog i normalizaciju odnosa“.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić ocenio je da je Kurtijeva izjava „šamar“ EU kao pokrovitelju dijaloga Beograda i Prištine kao i da bez sprovođenje dogovora o Zajednici srpskih opština (ZSO) „neće biti pravog dijaloga niti bilo kakvih rezultata“.

„Nesprovođenje sporazuma iz Brisela je samo potvrda stava Beograda da u Prištini nema sagovornika za rešavanje pitanja koja opterećuju odnose srpskog i albanskog naroda mirnim putem“, naveo je Rakić a prenela Srpska lista.

Dodao je da politički predstavnici Srba sa Kosova neće odustati od zahteva za formiranjem ZSO.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je ranije danas da neće biti formiranja „jednonacionalne“ zajednice opština na Kosovu.

Prethodno su specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavili u Prištini da je na stranama u dijalogu da pronađu rešenje za pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari