Petković: Kurti želi prekid dijaloga 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Direktor Кancelarije Vlade Srbije za Кosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je najnoviji ispad kosovskog premijera Aljbina Кurtija nastavak njegove opasne namere, kojoj svedočimo poslednjih nedelja, da prekine dijalog i poništi sve do sada postignute dogovore.

“Jezik ultimatuma i pretnji postao je jedini način kojim albanski političari žele da razgovaraju sa zvaničnim Beogradom i Briselom, a ta politika direktna je pretnja budućnosti pregovora koji se vode pod okriljem Evropske unije, čiji je cilj normalizaciju odnosa”, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

On je ocenio da je jedini cilj ekstremističke retorike koju danima prema Beogradu usmerava Кurti da se trajno uništi svaka pomisao na mogućnost pronalaženja kompromisa.

Petković je istakao da takva zapaljiva retorika samo dodatno podgreva situaciju na terenu i nikako ne doprinosti miru i stabilnosti na ovim prostorima.

On je pozvao Kurtija da se okane ucena i pretnji i međunarodnoj zajednici jasno i glasno kaže da ne želi da pregovara sa Beogradom i predsednikom Aleksandrom Vučićem, zato što je svestan da bi morao da čini ustupke i da pokaže spremnost na kompromis, koji očiglendo ne želi.

Petković je kazao da su teme u Briselu jasno dogovorene, a cilj im je normalizacija odnosa Beograda i Prištine i rešavanje pitanja od važnosti za bolji život građana i izgradnju međusobnog poverenja, čemu ovakve izjave ne doprinose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari