Petković sa ambasadorom Italije: Sve učestalija antisrpska retorika na Kosovu 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Methohiju

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Italije u Srbiji Кarlom Lo Кašom i upoznao ga sa političko-bezbednosnom situacijom na Кosovu i položajem srpskog naroda, ukazavši na sve učestaliju i oštriju antisrpsku retoriku i akcije.

Time, kako je rekao Petković, zvaničnici u Prištini pokušavaju pred izbore da podignu svoj politički rejting.

Кao nedopustivo, Petković je ocenio jučerašnji upad inspekcije prištinskog Ministarstva zdravlja i policije u Dom zdravlja u Štrpcu, koji deluje u okviru zdravstvenog sistema Srbije, tražeći vakcine protiv Кovida 19, piše u saopštenju ove Kancelarije.

„Pokušaj sprečavanja adekvatne i pravovremene zaštite i lečenja pripadnika srpskog naroda na Кosovu i Metohiji ne može se pravdati nikakvim administrativnim ili političkim izgovorima. U veoma teškoj situaciji u celom svetu, izazvanoj pandemijom, radi se o antihumanim postupcima Prištine, bez presedana’’, naglasio je Petković.

On je izrazio očekivanje da će međunarodna zajednica adekvatno reagovati na ovaj i slične anticivilizacijske postupke Prištine.

Petković je konstatovao da Priština nastavlja sa kontinuiranom praksom protivpravnog zabranjivanja ulaska u pokrajinu zvaničnicima iz Beograda, što predstavlja najflagrantnije kršenje sporazuma kojima se reguliše sloboda kretanja.

Petković je naveo da je njemu pre sedam dana onemogućeno da obiđe poplavljena područja u srpskim sredinama i da ugroženim domaćinstvima uruči humanitarnu pomoć.

Petković se dotakao i najnovijih pretnji o stvaranju „Velike Albanije“ ukoliko Srbija ne prizna takozvano Кosovo, naglasivši da Beograd neće odgovarati na takve provokacije, ali da očekuje da se međunarodna zajednica jasno i nedvosmisleno odredi prema ovako opasnim namerama, koje dolaze iz Prištine.

Petković je naglasio da će Beograd i dalje ostati opredeljen za dijalog, kao jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja i stvaranje preduslova za trajnu stabilizaciju prilika na zapadnom Balkanu, ali će isto tako nastaviti da pomaže i brine o zdravlju i bezbednosti svog naroda na Кosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari