Petković upozorio Kurtija: Ne igrajte se pitanjem bezbednosti srpskog naroda na KiM 1Petar Petković Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković, zamolio je i upozorio premijera Kosova Aljbina Kurtija da se „ne igra“ pitanjem bezbednosti srpskog naroda na KiM. 

Petković je u saopštenju, povodom eventualnog dolaska Kurtija na sever Kosova, podsetio kosovskog premijera „šta narod misli o njemu, kada je početkom godine pokušao da prošeta ovim delom pokrajine“, aludirajući na posetu Kurtija i Vljose Osmani Severnoj Mitrovici u januaru ove godine kada su izviždani, ali nije bilo većih incidenata.

„Dobro smo razumeli njegovu poruku da je ‘spreman na sve’, samo ga molimo da se ne igra pitanjem bezbednosti srpskog naroda na KiM, a i neka se seti šta narod misli o njemu, kada je početkom godine pokušao da prošeta ovim delom pokrajine“, istakao je Petković.

On je dodao da se ne može politika graditi na mržnji i animozitetu prema svemu srpskom.

„Zato je Kurtiju bolјe da se, umesto za sever pokrajine, sprema za Brisel, gde ga očekuju teški razgovori o svim otvorenim pitanjima, umesto što energiju troši na jalove pretnje. Tu će, pred evropskim posrednicima, morati da odgovori i zašto jedinoj povratnici u Đakovici Dragici Gašić nije omogućen dostojan život, zbog čega joj prete klanjem i kamenicama“, navedeno je u Petkovićevom saopštenju.

Podsetimo, izvestiteljka Evropskog parlamenta Viola Fon Kramon rekla je da kososvki lideri treba da odu ne sever Kosova i razgovaraju sa političkim liderima Srba sa severa.

Kako je Danas pisao ta poseta bi prošla bez problema ukoliko bi predstavnici Srpske liste pritali na taj dolazak i dijalog sa Kurtijem na severu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari