– Liderima manjih stranaka ne smetaju razgovori koje mimo njih vodi DS sa LDP, SDS i LSV uoči sastanka predstavnika demokrata sa predstavnicima saveza koji čine liberali, socijaldemokrate i ligaši.

Danas će se u podne u prostorijama LDP sastati Dragoljub Mićunović i Goran Ješić, kao predstavnici demokrata, sa liderima LDP, SDS i LSV, Čedomirom Jovanovićem, Borisom Tadićem i Nenadom Čankom. U saopštenju ovog saveza je navedeno da se demokrate pozivaju „kako bi eventualno bio dogovoren način našeg izlaska na izbore i zajednički predlog s kojim bismo izašli pred predstavnike stranaka, pokreta i sindikata koji su učestvovali na prvom sastanku proevropske opozicije u utorak.

S obzirom na to da LDP i SDS na razgovore pozivaju samo DS, postavlja se pitanje da li se manje stranke u ovakvoj situaciji osećaju izopštenim. Ipak, iz LDP su poručili da je najbolje prvo napraviti dogovor sa većom strankom i da će se posle toga manje lakše priključiti, dok je lider SDS Boris Tadić ocenio da je besmisleno pozivati na sastanke „20, 30, 40 stranaka, koje sve zajedno imaju 45 glasova“. On smatra, kako prenose mediji, da savez okupljen oko SDS može da donese operativnu prednost na sledećim izborima, novi personalni potencijal i istovremeno stvori političku osnovu da se pozovu i novi ljudi, kao i da je na sastanku u utorak predložio jednu listu, ali da je iz DS odgovoreno da oni mogu i sa jednom listom i sa više lista, a da su koalicioni partneri demokrata za to da se ide u više kolona.

Zoran Živković, lider Nove stranke, za Danas kaže da od DS očekuje da na današnjem sastanku sa predstavnicima LDP i SDS zastupa stavove koje su DS i Nova ustanovili tokom svoje dvogodišnje saradnje u parlamentu, na lokalnom nivou i u celoj Srbiji.

– Mi sa DS nemamo nikakav potpisan sporazum, ali imamo puno zajedničkih aktivnosti. Niko nije vezan ni sa čim i ne postoji zabrana međusobne komunikacije stranaka. Lično u ime Nove razgovaram na bilateralnom nivou sa mnogim strankama, objašnjava Živković.

On očekuje da DS sazove i drugi sastanak proevropske opozicije koja se sastala u utorak a koji je, prema njegovim rečima, početak ozbiljnih razgovora o nastupu proevropske opozicije na narednim izborima. Za Novu je, kako kaže, pet usaglašenih tačaka sa tog sastanka sasvim prihvatljivo.

Dušan Petrović, predsednik Zajedno za Srbiju, za Danas kaže da je uveren da su glasine i spekulacije o navodnom izopštavanju malih stranaka iz dogovora o saradnji obične gluposti.

– Atmosfera na sastanku je bila sasvim konstruktivna. ZZS smatra da je dogovor o jedinstvenom nastupu proevropske opozicije najbolja solucija za građane Srbije,naveo je on. Na pitanje da li to znači da DS danas na sastanku sa LDP, SDS i LSV ide na razgovore i u ime njegove stranke, on odgovara da su današnji razgovori svakako korisni i da će DS, koliko on zna, nastupati u svoje ime.

– Od tog sastanka niko nikakvu štetu ne može da ima – smatra Petrović.

Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, za naš list navodi da se njegov pokret ne oseća izopštenim iz razgovora koji se vode oko zajedničkog nastupa proevropske opozicije, jer nema koalicioni sporazum ni sa DS, a ni sa SDS i LDP, što ne znači da ih, kako kaže, neće biti sa nekim od tih stranaka.

– Činjenica je da su dogovor sa sastanka u utorak prekršili i SDS ali i DS. SDS time što je izdao saopštenje iako je bio dogovor da se saopštenja ne izdaju, DS zato što su njihovi predstavnici rekli da neće voditi odvojene razgovore sa SDS i LDP, bez svojih koalicionih partnera. Apsolutno se ne osećam izopštenim i o tome neka vode računa koalicioni partneri DS – kaže Veselinović. On dodaje da za Pokret za preokret današnji razgovor demokrata i LDP i SDS nema nikakav značaj.

Test iskrenosti

Stranka Zajedno za Šumadiju pozvala je SDS Borisa Tadića da momentalno prekine saradnju saSNS širom Srbije, što bi bio udarac za naprednjake i njihovog lidera Aleksandra Vučića na početku kampanje. Lider ZZŠ i bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović podseća da se u oktobru 2014, kako je rekao, dogovorio da odbornici SDS i LDP ne glasaju za smenu tadašnje gradske vlasti. Tadić i Jovanović, međutim, nisu ispunili obećanja. Naprotiv, njihovi odbornici su, tvrdi Stevanović, istoga dana otišli u karantin koji je za odbornike nove skupštinske većine u kragujevačkom gradskom parlamentu, u selu Končarevu, kod Jagodine, organizovala SNS.

Z. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari