Pirova pobeda 1Foto: Medija centar

Najbitnija stvar za svaku političku organizaciju kao i za pojedince koji žele da se bave politikom i imaju ambicije da budu uspešni je izlazak na izbore.

Predizborni i izborni uslovi u Srbiji nisu dobri i tako je manje ili više 30 godina unazad. Partije dominantne na vlasti su po pravilu uvek kreirale uslove u skladu sa svojim trenutnim interesima, potpuno zanemarujući demokratiju i javni interes.

Građani nikada nisu mogli da imaju potpuno objektivnu sliku stanja države, društva, političkih okolnosti i perspektive kako bi mogli da donesu prave odluke.

Tokom ratnih 90-ih gotovo svi mediji, bilo elektronski ili štampani, uz ratno huškanje, politička ubistva i atentate, stvarali su atmosferu u kojoj nije bilo moguće slobodno birati.

Nakon promena 2000, osim u kratkom periodu 2001-2003, partije dominantne na vlasti ponovo kreiraju gotovo nemoguće uslove za slobodan izbor kroz poplavu tabloida kao što su Kurir, Pres, Identitet, Nacional, Glas javnosti itd.

Takođe je bilo pritisaka i ucena zaposlenih u javnim preduzećima, neprimereno menjan Zakon o informisanju, preko koga se vršio pritisak na novinare, tabloidi su se finansirali budžetskim parama kroz plaćene oglase javnih preduzeća, 2008. godine pred izbore promenjen cenzus sa tri na pet odsto.

Sve pobrojano je danas multiplikovano i još perfidnije se radi. U takvim uslovima je jako teško doći do glasača i tražiti podršku na izborima.

Smatram da pored svega navedenog ne postoji bolje rešenje od izlaska na izbore. Veliki broj nezadovoljnih građana smatra da je ovo najgora vlast u istoriji, a ne izlazi na izbore. Alternative vlasti nema ni u tragovima. Trenutno je ovo najveći problem i najvažnije pitanje za sve nas.

Na lokalne izbore za parlament GO Zvezdara sam izašao sa grupom saradnika i osvojili smo 1,7 odsto.

U veoma kratkoj kampanji smo se potrudili da objasnimo šta donosi politika koju proklamujemo. Naš predizborni materijal sa detaljnim planom za razvoj Zvezdare i argumentovanom kritikom nesposobne vlasti je videlo preko 80.000 porodica. Očigledno to nije bilo dovoljno da glasači izađu na izbore jer je na glasanje izašlo svega 31 odsto.

Od politike možemo da pobegnemo, ne želeći da učestvujemo, pa čak ni da glasamo, ali od posledica politike ne možemo pobeći.

Ovo je Pirova pobeda za apsolutne pobednike na izborima, ali i za bojkotaše. Prvima će biti nemoguće da odbrane legitimitet svoje vlasti, a drugi će ostati uskraćeni za bili kakav uticaj i prepušteni bahatoj, nesposobnoj vlasti koja misli samo na svoje džepove.

Nažalost, na političkoj sceni je uništena građanska i liberalna ideja. Tome su pomogli ne samo oni koji bojkotuju, već i mediji koji su uporno promovisali ideju bojkota, ne hajući za ishod svoje kampanje.

Očigledno je da je bojkot uspeo samo u Beogradu. Da nije bilo olakog i neodgovornog odnosa prema politici, deset beogradskih opština bi moglo danas da ima opozicionu vlast, što bi bio uvod u smenu SNS na gradskim izborima 2022.

Propustili smo još jednu šansu koju smo imali i time smo omogućili neometanu vlast SNS narednih šest umesto dve godine. Zablude da će se nešto rešiti na ulici mimo izbora ćemo očito plaćati dugi niz godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari